30.11.16

Τα χιονισμένα γένια του ρεπόρτερ...

«Ζωντανές συνδέσεις για να μας πουν ότι στο τέλος Νοεμβρίου κάνει κρύο και πέφτει χιόνι στα βόρεια;»…

Ο ηρωικός ρεπόρτερ στέκεται απέναντι στον χιονιά όπως ο φάρος μπροστά στο ανταριασμένο πέλαγος. Είναι ντυμένος όσο πιο ζεστά μπορεί, κρατάει σφιχτά το μικρόφωνο και...
κοιτάζει στο κέντρο του φακού. Ανέβηκε στην Πεντέλη για να μεταδώσει χιονόπτωση σε ζωντανή σύνδεση. Μιλάμε για χιόνι, όχι για μετεωρίτες. Το στούντιο του απευθύνει μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «χιονίζει τόσο πολύ, που άσπρισαν τα γένια σου!» Και ο ρεπόρτερ: «δεν είναι το χιόνι, είναι που γερνάω.» Εχει την αγάπη, τον θαυμασμό και τη συμπαράστασή μας. Διότι ο άνθρωπος θα φτάσει σε βαθιά γεράματα και ακόμα τα κανάλια θα παίζουν ρεπορτάζ για τον καιρό. Ελπίζουμε μόνο να μην συνεχίσουν να στέλνουν τον ίδιο.

Κάθε χρόνο το ίδιο. Μα κάθε χρόνο. Τα ρεπορτάζ του χιονιά είναι τόσο ίδια, που, με λίγο μαύρο χιούμορ, σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να έχει σύνδεση μέχρι και το Mega –ένα περσινό ρεπορτάζ από την Πάρνηθα θα έπαιζε και φέτος. Παρεμπιπτόντως, διότι αυτά πρέπει να λέγονται, ο Θοδωρής Κολυδάς παραμένει στις επάλξεις και ενημερώνει καθημερινά με δελτία καιρού.

Και εδώ που τα λέμε, ένα δελτίο καιρού φτάνει. Αντε και δύο αν έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Αλλά ζωντανές συνδέσεις για να μας πουν ότι στο τέλος Νοεμβρίου κάνει κρύο και πέφτει χιόνι στα βόρεια; Είναι είδηση, αρκεί να είσαι στην Τζαμάικα ή τα χιόνια να πέσουν νωρίτερα. Όμως ο καιρός είναι ένα βολικό πεδίο πάνω στο οποίο μπορούν να στηθούν οι γνωστές δημοσιογραφικές υπερβολές. Όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και αλλού. «Πολικές θερμοκρασίες στην Αθήνα» προανήγγειλαν εδώ και μέρες τα sites. Όμως οι 5 βαθμοί Κελσίου δεν είναι «πολικό κρύο», είναι απλώς «κρύο».

Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί το κρύο γίνεται πρώτη είδηση και το χιόνι στο βουνό θέμα για ζωντανή σύνδεση; Προφανώς επειδή τα μέσα εκτιμούν ότι ο καιρός ενδιαφέρει τους πάντες. Ολοι θα κάνουν κλικ ή θα στήσουν αφτί. Και το δράμα θα τραβήξει λίγο παραπάνω την προσοχή. Όμως, δυστυχώς, όλοι αυτοί ζουν στη λάθος χώρα ή, όπως θα έλεγαν οι ίδιοι, ο καιρός επιμένει να συμπεριφέρεται αντιτηλεοπτικά. Εχουμε κανάλια και δημοσιογράφους φτιαγμένους για Σιβηρία ή για βορειοδυτικές ΗΠΑ. Να λυσσομανάει ο χιονιάς και να έχει μείνει ο ρεπόρτερ στο δάσος να λέει για τις αρκούδες που πήγαν για ύπνο...

Ματίνα Δελή

Δεν υπάρχουν σχόλια: