1.4.16

Το δύσκολο προσύμφωνο… συμβίωσης...


Ενας… αρραβώνας κατ΄ανάγκη, ένα θολό «κέντρο» και μια κατακερματισμένη κεντροαριστερά, και ουκ ολίγοι…
κουμπάροι, μνηστήρες και υποψήφιοι αρχηγοί σηματοδοτούν την αφετηρία του εγχειρήματος για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου» - του πόλου, που διεκδικεί πολιτικό χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισαν χθες το προσύμφωνο… συμβίωσης ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, συμφώνησαν στην άμεση σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ακόμη και ενιαίου κόμματος και έθεσαν χρονοδιάγραμμα δύο μηνών για να φανεί εάν μπορεί να προχωρήσει η επιχείρηση σύγκλισης και συνένωσης.

Οι «κεντροαριστεροί» και οι «προοδευτικοί»

Είτε πρόκειται για επιχείρηση «επανένωσης της κεντροαριστεράς», όπως προτιμούν να την αποκαλούν οι πιο «παραδοσιακοί» του ΠΑΣΟΚ, είτε συνένωσης των «ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων» όπως την χαρακτηρίζουν στο Ποτάμι – υπό τον… φόβο των φιλελεύθερων τάσεων και συνιστωσών του κόμματος, είναι μια επιχείρηση φιλόδοξη μεν, δύσκολη δε.

Αμφότερες οι πλευρές, και ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, θέτουν ως βασικό και κοινό όρο της προσπάθειας τον αποκλεισμό του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος χαρακτηρίζεται «συντηρητική» και «μη προοδευτική» δύναμη - κινούνται με αφετηρία την ίδια πολιτική αγωνία των συρικνούμενων δημοσκοπικών ποσοστών και συναινούν ακόμη και σε μια – απροσδιόριστης ακόμη – διαδικασίας για απ΄ευθείας εκλογή νέας ηγεσίας εάν τελεσφορήσει το εγχείρημα είτε νέου κόμματος, είτε «ομόσπονδου» πολιτικού σχηματισμού.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, αρχίζουν οι διαφορετικές προκλήσεις και εσωκομματικές «ιδιαιτερότητες» που καλούνται να υπερβούν αμφότεροι – προκλήσεις, που δεν επιτρέπουν από τώρα βεβαιότητες για την έκβαση του διαλόγου.

Η Φώφη, ο Γιώργος και ο Βενιζέλος

Στο ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο Γεννηματά βασίζεται στην επανασυσπείρωση και επανένωση όλων των παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου, γεγονός που σημαίνει ότι βασικός κρίκος είναι και η επιστροφή και του Γιώργου Παπανδρέου και των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα με τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο ένα come back Παπανδρέου εμπεριέχει πασιφανή κίνδυνο εκρήξεως της πλευράς Βενιζέλου. «Αυτά που λέω εγώ εκφράζουν το σύνολο του ΠΑΣΟΚ» έσπευσε να διαμηνύσει χθες ο πρώην πρόεδρος του κόμματος στέλνοντας το μήνυμά του και προς την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έχει φροντίσει με κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές προς την Φώφη Γεννηματά πως ο όποιος διακριτός ρόλος για τον Γιώργο Παπανδρέου θα συνιστούσε casus belli.

Μικρότερης έντασης, αλλά αρκούντως περίπλοκες, εντάσεις πυροδοτεί στο ΠΑΣΟΚ και η προοπτική διαλόγου με τις φιλελεύθερες και κεντροδεξιές «συνιστώσες» του Ποταμιού. Παρά την συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη, τίθεται ακόμη ζήτημα για το εάν και πώς στον διάλογο σύγκλισης θα μετάσχει και η «Δράση» του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ το φλερτ διαρκείας του Χάρη Θεοχάρη με τη ΝΔ αντιμετωπίζεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως εν δυνάμει υπονομευτικός παράγοντας του εγχειρήματος συνένωσης.

«Το Ποτάμι δεν είναι η νέα ΔΗΜΑΡ»

Στο Ποτάμι, οι προβληματισμοί είναι πολιτικά αντίστροφοι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συναντηθεί επίσης με τον Γιώργο Παπανδρέου, στη Σεβαστουπόλεως ωστόσο δεν θέλουν να υπερτονίζεται ο όποιος διάλογος με το ΚΙΔΗΣΟ. Και τούτο διότι δεν θέλουν να φανεί πως το Ποτάμι θα είναι απλώς ένα συμπλήρωμα της «επανασυγκόλησης» του παλαιού ΠΑΣΟΚ, εξ ου και δίνουν έμφαση στην ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης, ενεργοποίησης και συμμετοχής ανθρώπων και παραγόντων της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε η επόμενη ΔΗΜΑΡ του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο στόχος πρέπει να είναι η στρατηγική, προγραμματική συμφωνία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές της Σεβαστουπόλεως.

Για τον ίδιο λόγο, στελέχη του Ποταμιού επιχειρούν να υποβαθμίσουν και τις παράλληλες συζητήσεις που γίνονται με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Σταύρος Μπένος.

Εξ ου και ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε και χθες πως «το ζητούμενο δεν είναι να ενωθούν κομματικοί μηχανισμοί», εξ ου επίσης και στο Ποτάμι ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύουν πως θα «τεστάρουν» τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ μέσα από την – αναγνωριστική – συνεργασία που θα επιχειρηθεί κατ’ αρχάς με κοινές πρωτοβουλίες στη Βουλή.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: