1.2.16

Ανατροπές στην Παιδεία...

Ανατροπές στην Παιδεία: Διπλό πρόγραμμα Σπουδών στα Λύκεια - Εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις

Διπλό πρόγραμμα Σπουδών στα Λύκεια - Εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις...

Τη θεσμοθέτηση του International Baccalaureate (ΙΒ) στα δημόσια λύκεια, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάποια ιδιωτικά, αλλά και εισαγωγή χωρίς Εξετάσεις στα Πανεπιστήμια προτείνει η...
Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, υπό την προεδρία Αντώνη Λιάκου.

Το ΙΒ είναι στην ουσία η θεσμοθέτηση ενός δεύτερου διαφορετικού προγράμματος σπουδών μέσα στο σχολείο, το οποίο προϋποθέτει μία επιπρόσθετη δομή. Ερωτήματα δημιουργούνται κατά πόσο το δημόσιο σχολείο, από το οποίο ακόμα λείπουν εκπαιδευτικοί, θα μπορεί να ανταποκριθεί σε διπλό πρόγραμμα.

Η Επιτροπή που συνεδρίασε τελικά στη Δράμα, ύστερα από ματαιώσεις και αναβολές για την αποφυγή επεισοδίων, χωρίς τελικά να τα αποφύγει, πρότεινε μία σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την ακόλουθη:

«Ομάδα εργασίας που θα εξετάσει μοντέλα εκπαίδευσης και πλαίσια σπουδών που θα περιλαμβάνουν δύο διαφορετικά Πλαίσια Προγραμμάτων Σπουδών, το ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι πρόγραμμα που οδηγεί σε ενός τύπου Διεθνές Απολυτήριο [International Baccalaureate]).

Με δεδομένο ότι είναι απολύτως αναγκαία η σταδιακή (μερική ή συνολική) αποσύνδεση της εκπαίδευσης στο ΓΕΛ από τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις, έργο της ειδικής επιτροπή θα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση θέσπισης κριτηρίων για την εισαγωγή στην Γ/θμια εκπαίδευση.

Για τα τμήματα υψηλής ζήτησης μπορεί να εξεταστεί αν η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια ή οι γνώσεις Η/Υ μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια. Τα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν και βαθμολογία από εναλλακτικές στις πανελλήνιες τυποποιημένες [standardized] εξετάσεις (π.χ. εξετάσεις ικανοτήτων πολιτειότητας ή εξετάσεις ακαδημαϊκής αντίληψης [Academic Aptitude Test] ή ακαδημαϊκής απόδοσης [Academic Performance Test], τύπου PISA.

Σε τμήματα ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι εισαγόμενοι θα μπορούσαν να επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς οποιουδήποτε τύπου εξετάσεις.

Για τα τμήματα όπου η προσφορά ισοσταθμίζει ή υπερκαλύπτει τη ζήτηση το αναβαθμισμένο απολυτήριο λυκείου μπορεί να είναι η μοναδική προϋπόθεση.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: