30.9.13

Τρία ερωτήματα...



Η σύλληψη και του Χρήστου Παππά τακτοποιεί μία βασική επιχειρησιακή εκκρεμότητα στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Και είναι χαρακτηριστικό ότι...
η επιχειρησιακή όσο και η επικοινωνιακή διάσταση των εξελίξεων, έχουν κοινά σημεία με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη-απλώς εδώ δεν υπάρχουν γείτονες για να πέσουν από τα σύννεφα. Μάλιστα όπως λένε σε όλα τα κομματικά επιτελεία, η ενδεχόμενη αντίδραση από οπαδούς της οργάνωσης είχε μάλλον υπερεκτιμηθεί. Ούτως ή άλλως, με τα βασικά στελέχη στη φυλακή είναι εξαιρετικά δύσκολο να οργανωθούν θύλακες αντίδρασης. Ομοίως εκτιμάται ότι η ποινική και πολιτική απαξίωση θα συμπιέσει θεαματικά την απήχηση του κόμματος, κάτι που ήδη καταγράφεται στις μετρήσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δεν θα επιμείνει στη στήριξη μίας εγκληματικής οργάνωσης, ενώ, υπάρχουν οι συστημικές επιλογές για να υποδεχθούν ψήφους αντιμνημονιακής διαμαρτυρίας. Μένουν, βέβαια, σημαντικά ερωτήματα που αναζητούν μία σταθερή απάντηση.

Θα παίξει ο Μιχαλολιάκος το χαρτί των εκλογών; Η εκτίμηση που υπάρχει τις τελευταίες ώρες είναι αρνητική. Θα είναι σαν να ακρωτηριάζει τα χέρια επειδή τους φόρεσαν χειροπέδες. Είτε μέσα σε μία Κυριακή είτε σε μεγαλύτερο διάστημα, η Χρυσή Αυγή θα έχανε την κοινοβουλευτική της δύναμη. Εκτός των άλλων, είναι προς συμφέρον του Μιχαλολιάκου να καθίσει στο εδώλιο ως βουλευτής και αρχηγός κόμματος, παρά ως κοινός εγκληματίας. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μέλη της ομάδας. Αν δικάζονται ως βουλευτές, θα έχουν και την ευχέρεια να ισχυρίζονται ότι οι διώξεις τους είναι πολιτικές. Συνεπώς όχι, οι βουλευτές δεν θα παραιτηθούν. Έτσι θα αποφευχθούν και οι ακροβασίες με νομοθετική παρέμβαση που θα θεωρούσε καταχρηστική τη μεθόδευση και θα έθετε φραγμό σε πολλαπλές αναμετρήσεις.

Μήπως θέλει ο Σαμαράς να πάει σε εκλογές; Ο ίδιος δήλωσε ότι προέχει η σταθερότητα και, αν μη τι άλλο, δεν σύρεσαι σε εκλογές από μία εγκληματική οργάνωση. Οι εκλογές θα δυσαρεστούσαν τους δανειστές και τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά, από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία έχει τώρα θετική δυναμική. Επίσης εκλογές τον Νοέμβριο θα ακύρωναν την πολιτική σημασία και τη διαμαρτυρία των Ευρωεκλογών. Συνεπώς; Το χαρτί παραμένει στον τραπέζι, αλλά είναι δύσκολο να ανοίξει.

Μα μπορεί να λειτουργήσει η Βουλή με λιγότερους βουλευτές; Εδώ υπάρχει συζήτηση. Η πρώτη ανάγνωση λέει ότι η Βουλή δύναται να λειτουργήσει με αριθμό βουλευτών από 200 ως 300. Χρειάζεται, όμως, νομοθετική παρέμβαση. Τι θα συμβεί αν δεν συναινέσει σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί εκλογές; Μάλλον εκλογές. Θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές, ειδικά τώρα;...

Κώστας Γιαννακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: