31.7.13

Ιστορίες διαφθοράς ... με άρωμα Κρήτης!...

cretalive.gr
Η σύλληψη του αντιδημάρχου Χαϊδαρίου Μάριου Λιακόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση και δωροδοκία μετά από καταγγελία ιδιοκτήτη καντίνας ότι ζητούσε «φακελάκι» για να εξασφαλίσει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας, αποτελεί μόνο ένα...

δείγμα των φαινομένων διαφθοράς που επικρατούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από το φαινόμενο ... δε λείπει η Κρήτη που με δύο υποθέσεις, στο Ρέθυμνο και τη Νεάπολη, απασχόλησε το πανελλήνιο!
Δεν απέχει από τα σκάνδαλα και τις υποθέσεις διαφθοράς η Κρήτη, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει απασχολήσει το πανελλήνιο, άλλοτε για την υπεξαίρεση 1 εκ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Ρεθύμνου κι άλλοτε για τη "μαύρη τρύπα" στο ταμείο του πρώην δήμου Νεάπολης.

Δεν είναι, λοιπόν, η εξαίρεση η υπόθεση του αντιδημάρχου Χαϊδαρίου αλλά μάλλον ... ο θλιβερός κανόνας, αφού όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, το "μέλι" είναι ακαταμάχητο και δύσκολα κρατάει κανείς το χέρι του μακριά...

Ρέθυμνο: Έβαλε στην τσέπη 1 εκατομμύριο ευρώ

Κατάφερε να υπεξαιρέσει 1.000.000 ευρώ ως ειδικός ταμίας του Δήμου Ρεθύμνης από το 2003 έως και το 2006 πλαστογραφώντας τα γραμμάτια είσπραξης του δήμου και οικειοποιούμενος τη διαφορά. Ο Ι.Γ. αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο ορκωτών λογιστών στον Δήμο Ρεθύμνου ότι επί μία τριετία πλαστογραφούσε τα γραμμάτια είσπραξης του δήμου και «έβαζε στην τσέπη» τα επιπλέον ποσά προκαλώντας ζημιά στον δήμο της τάξης των 963.360 ευρώ.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Κρήτης προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο υπάλληλος Ι.Γ. κατηγορείται για το έγκλημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεων του πλαστού εγγράφου, για απάτη, απιστία κατά της υπηρεσίας και υπεξαίρεση. Αντίστοιχη ήταν και η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δήμου Ρεθύμνου στις αρχές Ιουλίου, η οποία εισηγήθηκε την οριστική παύση του υπαλλήλου και τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο ΟΤΑ, το οποίο είναι αρμόδιο να επιβάλει την ποινή.

Νεάπολη: Εξπέρ στις απάτες η ειδική ταμίας

Οικονομικές ατασθαλίες και έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στον Δήμο Νεάπολης Λασιθίου κατά τα έτη 1999-2008. Μετά από διαχειριστικό έλεγχο, κατέγραψαν τρύπα στα οικονομικά του δήμου από το 1999 μέχρι το 2003, ύψους 802.372 ευρώ που καταλογίστηκε στην υπάλληλο Μ.Κ., η οποία ήταν υπόλογος για τη διαχείριση των ποσών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η ειδική ταμίας Μ.Κ. δεν κρατούσε κανένα βιβλίο Ταμείου για τα έξοδα και τις πληρωμές του δήμου τα έτη 2009 και 2010, ενώ τα στοιχεία των ετών 2000-2003 ήταν κατεστραμμένα. Μόνο οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσαν τις 257.000 ευρώ. Εντάλματα ύψους 119.000 ευρώ δεν είχαν πληρωθεί ποτέ.

Οι οικονομικοί επιθεωρητές καταλογίζουν ευθύνες τόσο στον προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών που δεν φρόντισε την εύρυθμη λειτουργία της ταμιακής υπηρεσίας και στον τότε δήμαρχο ο οποίος -σύμφωνα με το πόρισμα- δεν έλεγξε πειθαρχικά την ειδική ταμία Μ.Κ. και δεν προχώρησε στην αντικατάστασή της. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

456.288€ βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό υπαλλήλου πολεοδομίας
802.372€ η τρύπα στο ταμείο του Δήμου Νεάπολης Λασιθίου κατά τα έτη 1999-2008 λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών ατασθαλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: