29.4.13

Νέα Υόρκη. Έβγαλαν δίσκους για την Κύπρο στους ναούς την Κυριακή Βαΐων...

greeknewsonline.com
 Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με μία συγκινητική εγκύκλιο που αναγνώστηκε την Κυριακή των Βαΐων σε όλους τους Ελληνορθόδοξους Ορθοδόξους της Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απηύθυνε εκ μέρους της Επαρχιακής Συνόδου έκκληση προς όλους τους πιστούς να συνδράμουν οικονομικά στην...
προσπάθεια για την ανακούφιση του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση κυπριακού λαού.

Η σύνοδος συνεδρίασε στις 17 Απριλίου και ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, όπως και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου υπό την προεδρία του και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Το μήνυμα που διαβάστηκε στους ναούς αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πέρυσι οι καρδιές μας είχαν βαρύνει από τίς δυσκολίες πού αντιμετώπιζε ο λαός τής Ελλάδος, καί εσείς οι πιστοί τής Εκκλησίας τής Αμερικής βοηθήσατε εμπράκτως μέ γενναιοδωρία καί αγάπη. Τώρα βλέπουμε τίς οικονομικές καί απτές δυσκολίες οι οποίες εμφανίσθηκαν πρόσφατα καί ταλαιπωρούν τήν Κύπρο. Από τήν κοινή κληρονομιά καί πίστη, από τούς πολλούς οικογενειακούς καί κοινωνικούς δεσμούς εντός τής κοινότητάς μας στήν Αμερική, από τήν αγάπη μας γι’ αυτούς τούς τόπους καί τούς ανθρώπους τους, αλλά κυρίως, από τήν πίστη μας στόν Θεό καί τήν ανταπόκρισή μας στήν χάρη Του, καλούμεθα νά προσφέρουμε εκ τού πλεονάσματός μας έτσι ώστε οι έχοντες ανάγκη νά αισθανθούν ανακούφιση, στοργή καί ανανεωμένη ελπίδα.

Μέ τούς αδελφούς Κυπρίους στή σκέψη μας καθώς εισερχόμεθα στήν Μεγάλη Εβδομάδα, παρακαλούμε ως Ιερά Σύνοδος τούς πιστούς νά συγκεντρώσουν βοήθεια τήν Κυριακή των Βαΐων γιά τό Ταμείο Ανακουφίσεως γιά τούς Κυπρίους καί νά συνεχίσουν νά προσφέρουν βοήθεια πρός αυτό τόν σκοπό στίς επόμενες εβδομάδες καί μήνες. Μέσα απ’ αυτή τήν ευσπλαγχνική καί πιστή ανταπόκριση στίς ανάγκες των προσφιλών αυτών ανθρώπων, τό φως θά λάμψῃ στό σκοτάδι καί ο φόβος θά διαλυθή από τήν δύναμη της χάριτος τού Θεού».

Ως γνωστόν βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στην υπό τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στις 3 Απριλίου, θα δημιουργηθεί ταμείο στην Αρχιεπισκοπή για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, που διανέμεται στο νησί μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους ομογενειακούς φορείς να επιλέξουν τον οργανισμό που θα βοηθήσουν.

Παράλληλα ηγετικά στελέχη θα συζητήσουν με εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης πως μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα την έκδοσης Ομολόγων Κύπρου, κατά το πρότυπο των ομολόγων του Ισραήλ, με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ενώ σε πολιτικό επίπεδο να ενημερωθούν μέλη του Κογκρέσου και διαμορφωτές της κοινής γνώμης για τα πραγματικά γεγονότα στην Κύπρο και να ζητηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση να μην πιέζουν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, ή να συνδέουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τη λύση του προβλήματος.

Οι προσπάθειες κινητοποίησης της Ομογένειας πρόκειται να συνεχιστούν αμέσως μετά το Πάσχα. Το βράδυ της 9ης Μαΐου πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με τον επισκεπτόμενο τις ΗΠΑ υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσει δείπνο, με συμμετοχή και ηγετικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της κυπριακής παροικίας, στο οποίο θα συζητηθούν ζητήματα οργάνωσης της αλληλεγγύης της Ομογένειας προς την Κύπρο, σε όλα τα επίπεδα.

Οι πολιτικές προσπάθειες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς το Κογκρέσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχιστούν με το 29ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, από τις 4-6 Ιουνίου. Την κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα εκπροσωπήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: