15.7.11

ΔΝΤ: Κρατική στάση πληρωμών σημαίνει βαθιά ύφεση...


Η στάση πληρωμών των κρατών προκαλεί βαθιά ύφεση και έκρηξη της ανεργίας, υπογραμμίζεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη μελέτη με τίτλο «Ένα... γενικό μοντέλο ισορροπίας ανάμεσα στις στάσεις πληρωμών των κρατών και τους κύκλους δραστηριοτήτων», οι αναλυτές του ΔΝΤ Ενρίκε Μεντόσα και Βίβιαν Γιου συμπεραίνουν ότι η κατάσταση της στάσης πληρωμών είναι συνδεδεμένη με βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δύο αναλυτών, που βασίζονται σε 23 επεισόδια χρεοκοπίας κατά το διάστημα 1977 έως 2009 κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατά μέσον όρο, το ΑΕΠ και η κατανάλωση υποχωρούν κατά περίπου 5% κάτω από την τάση τους.

Η απασχόληση μειώνεται κατά 15% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τρία χρόνια πριν από τη χρεοκοπία, ενώ οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές) μειώνονται κατά περίπου 10% σε σχέση με το ΑΕΠ σε διάστημα δύο τριμήνων πριν και μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Οι δύο οικονομικοί αναλυτές ορίζουν ένα οικονομετρικό μοντέλο που εκτιμά τα αποτελέσματα της στάσης πληρωμών ενός κράτους επί των επιχειρήσεων της χώρας.

Από τα τέλη Ιουνίου, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως καλέσει τις ΗΠΑ να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση για την αποφυγή της προοπτικής στάσης πληρωμών, που θα οφείλεται στην καθήλωση του νόμιμου ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αφού απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ παραδέχθηκε στις αρχές Ιουλίου ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι αναγκαία ώστε το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: