31.7.11

«Αρρωσταίνω» που το Dogville μπορεί να ενέπνευσε τον Μπρέιβικ, λέει ο Τρίερ...


«Αηδιάζω όταν σκέφτομαι ότι το Dogville, η καλύτερη ταινία μου όπως πιστεύω, μπορεί να χρησίμευσε ως σενάριο» στον Νορβηγό Άντερς Μπρέιβικ λέει ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ, καθώς ο... υπεύθυνος για το μακελειό στο Όσλο και την Ουτόγια κατατάσσει την ταινία στις αγαπημένες του.

Στην ταινία, η ηρωίδα Γρέις («Χάρη»), που την ερμήνευσε η Νικόλ Κίντμαν, κακοποιείται από τους κατοίκους του Dogville και τελίκά παίρνει εκδίκηση σκοτώνοντάς τους και βάζοντας φωτιά στο χωριό. «Η τελευταία σκηνή του Ντόγκβιλ παρουσιάζει οδυνηρές ομοιότητες με την Ουτόγια» το νησί όπου ο Μπράιβικ άνοιξε πυρ, στις 22 Ιουλίου, σκοτώνοντας 69 ανθρώπους, είπε ο Τρίερ.

Στο προφίλ του στο Facebook («φτιαγμένο» για τα ΜΜΕ), ο 32χρονος Νορβηγός έγραφε ότι το Ντόγκβιλ ήταν μία από τις τρεις αγαπημένες του ταινίες.

«Με ρωτάτε αν λυπάμαι που γύρισα αυτήν την ταινία; Ναι, αν αποδειχθεί ότι τον ενέπνευσε, λυπάμαι» δήλωσε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Politiken.

Ο Τρίερ επιτίθεται και εναντίον της ακροδεξιάς στη Δανία λέγοντας πς το μίσος που καλλιεργεί εναντίον του Ισλάμ είναι αυτούσιο με εκείνο που οδήγησε στο μακελειό, υποστηρίζοντας οι απόψεις του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DVP) και της αρχηγού του, Πία Κιέρσγκορντ, έχουν «απευθείας σύνδεση» με τα όσα συνέβησαν στο Ουτόγια.

Το δανεζικό κόμμα «διέπραξε θηριωδίες χρησιμοποιώντας τους νόμους για να παρενοχλήσει αυτή τη μειονότητα (τους μουσουλμάνους) και η πολιτική γραμμή του αντιστοιχεί με αυτήν που κηρύσσει ο Μπράιβικ» είπε.

«Αυτός ο ρατσισμός επεκτάθηκε και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες και εντυπώθηκε στη συνείδηση του Μπράιβικ. Αναμφίβολα του έδωσε τη δικαιολογία που χρειαζόταν. Σκέφτομαι συνεχώς ότι ως έθνος έχουμε ευθύνη για την τραγωδία της Νορβηγίας» πρόσθεσε, ζητώντας από την Κιέρσγκορντ «να παραδεχτεί την ευθύνη της».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Σόρεν Έσπερσεν, απάντησε στα σχόλια του Τρίερ δηκτικά, λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρον» που κάτι τέτοιο λέγεται από «έναν δεδηλωμένο ναζιστή ο οποίος κάνει διεστραμμένες ταινίες οι οποίες ενέπνευσαν τον Μπράιβικ καθ' ομολογία του».

Ο χαρακτηρισμός του «ναζιστή» παραπέμπει στις δηλώσεις που έκανε ο Τρίερ στο τελευταίο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών όπου είπε ότι «κατανοεί» τον Χίτλερ και αισθάνεται λίγη «συμπόνια» για αυτόν, γεγονός που του στοίχισε την αποπομπή του από το Φεστιβάλ -αν και αρκετοί ανέγνωσαν απλώς «προτίμηση» του σκηνοθέτη σε προβοκατόρικα σχόλια.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: