22.5.11

Παραμένουν στους δρόμους οι Ισπανοί...


Δεκάδες χιλιάδες ισπανοί, κυρίως νέοι, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη ενός ασαφούς και αυθόρμητου κινήματος που έχει αποκληθεί «Οι Αγανακτισμένοι», γέμισαν και χθες τις ... πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα χθες διαμαρτυρόμενοι, με τον τρόπο αυτό, για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, ενόψει των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποβούν σε ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος.

Είναι οι πρώτες εκλογές αφότου η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο προώθησε μέτρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο μιας πολιτικής λιτότητας στην οποία η πλειοψηφία αντιτίθεται.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Ισπανία τις ημέρες που διεξάγονται εκλογές και το προηγούμενο 24ωρο, αλλά η κυβέρνηση δεν έστειλε την αστυνομία να επιβάλει την απαγόρευση. Το Σοσιαλιστικό κόμμα φοβόταν το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια βίας μετά από μια εβδομάδα ειρηνικών κινητοποιήσεων.

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.

Οι διαδηλωτές δεν έχουν αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μετά τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη 8.116 δημοτικών συμβουλίων και 13 από τις 17 περιφερειακές διοικήσεις.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20:00 (21:00). Δικαίωμα ψήφου έχουν 34,6 εκατ. πολίτες.

Αναλυτές πάντως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ή αυτό των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου του 2012, όταν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσβλέπει στην επάνοδό του στην εξουσία. Επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας --της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας-- δε θα αλλάξει πολιτική καθώς αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονες πιέσεις από τις αγορές.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τις ισπανικές πρεσβείες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, τουλάχιστον 500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση έξω από την ισπανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Το Γαλλικό Πρακτορείο, μετέδωσε ότι περίπου 250 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Παρίσι.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: