1.5.11

Μοναδικό και άνευ προηγουμένου φιάσκο ο τελικός Κυπέλλου πού … έληξε μισή ώρα μετά τη …λήξη του με κάλπικη νίκη της ΑΕΚ !...


Καταλύθηκε κάθε έννοια ποδοσφαιρικού θεάματος, από τους πρωταγωνιστές … «ήρωες» Αδαμίδη στην εξέδρα, Κάκο στον αγωνιστικό χώρο και μερικές εκατοντάδες ανεξέλεγκτους οπαδούς μέσα στο τερέν του ΟΑΚΑ !

Σε φιάσκο άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου εξελίχθηκε και «τελείωσε» ο ... τελικός Κυπέλλου.
Η ουσία και πραγματικότητα αυτού του τελικού, πού ήταν μία ανεπανάληπτη ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποδίδεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο από τις δηλώσεις του προπονητή του Ατρομήτου Γιώργου Δώνη : Η νίκη της ΑΕΚ ήταν ένα «στημένο έργο» και ο τίτλος πού της δόθηκε «κάλπικος».
Ο στόχος και η κατεύθυνση του αγώνα, φάνηκε ξεκάθαρα από την αρχή, με το γκολ του Λυμπερόπουλου πού άνοιξε το σκορ, ενώ βρισκόταν θέση πέραν του ενάμισι μέτρου οφ σάϊντ !
Η συνέχεια, ήταν ακόμα πιο σκανδαλώδης. Ενώ ο διαιτητής Κάκος σφύριζε 90 / 10 υπέρ της ΑΕΚ, υπήρξε εισβολή στον αγωνιστικό χώρο από δεκάδες οπαδούς, οι οποίοι παρακολούθησαν ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πίσω από τις γραμμές του αράουτ.
Ο Ατρόμητος πλέον δεν είχε καμία ελπίδα, παίζοντας εναντίον δεκατεσσάρων ουσιαστικά αντιπάλων, αλλά και κάτω από την απειλητική παρουσία των μανιασμένων οπαδών.
Η κατάσταση φορτίστηκε ακόμα περισσότερο στα τελευταία λεπτά με ένα νέο κύμα εισβολέων οπαδών, οι οποίοι κατά εκατοντάδες πλέον έμπαιναν κατά βούλησιν στο τερέν. Και ενώ ο κωμικοτραγικός διαιτητής Κάκος είχε δείξει καθυστέρηση εννέα λεπτών, μόλις είδε να αγριεύουν περισσότερο τα πράγματα με τους ανεξέλεγκτους οπαδούς, αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς σχεδόν να κρατήσει ούτε ενός λεπτού καθυστέρηση, τρέχοντας προς τα αποδυτήρια.
Οι οπαδοί της ΑΕΚ, κατευθύνθηκαν προς τις θέσεις όπου βρίσκονταν μέλη των οικογενειών των παικτών του Ατρομήτου και άρχισαν να βάλουν με πιστόλια φωτοβολίδων ! Αυτό ανάγκασε τους περιστεριώτες ποδοσφαιριστές να σπεύσουν προς το μέρος τους και παλεύοντας σώμα με σώμα, να προσπαθήσουν να προστέψουν τους δικούς τους από τον ανεξέλεγκτο κιτρινόμαυρο όχλο.
Η αναγκαιότητα να γίνει … οπωσδήποτε η απονομή, έπεισε τελικά τον Κάκο να δεχτεί ότι το παιχνίδι … είχε λήξει ! Και είναι ασφαλώς η πρώτη φορά στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, πού η λήξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ανακοινώθηκε … μισή ώρα μετά το τέλος του !
Από κεί και πέρα, το άθλιο θέαμα αυτού του τελικού – ντροπή, σημαδεύτηκε από σκηνές ανεπανάληπτης αηδίας και αποστροφής. Με πρωταγωνιστή στην εξέδρα των … επισήμων (!!!) τον πρόεδρο της ΑΕΚ Αδαμίδη, εξελίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, πού κορυφώθηκαν με την προσπάθειά του να συμπλακεί με τον πρόεδρο του Ατρομήτου Γιώργο Σπανό.
Πρωταγωνιστής των γεγονότων στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής Κάκος, συνεπικουρούμενος από τον βοηθό του Μπαλτά πού δεν έπεισαν ότι βρίσκονταν σε κατάσταση … νηφαλιότητας, με τις υποδείξεις τους.
Είναι ντροπή, ιδίως για τον άνθρωπο πού ευθύνεται για την παρουσία αυτών των διαιτητών στον τελικό, δηλαδή τον πρόεδρο της ΚΕΔ Τεροβίτσα.
Αν έχει έστω και λίγη συναίσθηση της κατάστασης πού δημιούργησε, αν διαθέτει έστω λίγη τσίπα και φιλότιμο, πρέπει σήμερα κι’ όλας, να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του. Ο ορισμός του Κάκου και του βοηθού του Μπαλτά, ήταν αποκλειστικά και μόνο δική του ευθύνη. Εφ’ όσον λοιπόν η αποτυχία του αποδείχτηκε περίτρανα, δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει παρά να μας αδειάσει την γωνιά πού κρατάει.
Φυσικά, η συνέχεια των γεγονότων του τελικού του αίσχους και της ντροπής, θα αποτελέσει μία δοκιμασία των αντοχών της διοργανώτριας ΕΠΟ και των οργάνων της. Η ΑΕΚ έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ και ΑΚΡΑΙΑ ΕΥΘΥΝΗ για τις πράξεις των οπαδών της, ως εκ τούτου η αυστηρότατη τιμωρία της θα πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ και ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.
Μόνο με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πάρει πίσω ένα μικρό, ελάχιστο μέρος από την χαμένη του σοβαρότητα και θα δοθεί ένα καλό μάθημα στους βιαστές του αθλήματος.
Μανώλης Γαβαθιώτης
olympiakos24

Δεν υπάρχουν σχόλια: