1.5.11

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στην Ντεράα...


Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, από το σφυροκόπημα του συριακού στρατού και τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών στην πόλη Ντεράα, όπου παρουσιάζονται ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της περασμένης Δευτέρας.

Η πόλη, που... πολιορκείται από στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύουν σε όλους να μπουν ή να φύγουν από αυτήν, βομβαρδιζόταν από το πρωί του Σαββάτου από βαρύ πυροβολικό, σύμφωνα με ακτιβιστή που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες. Επιπλέον, ελεύθεροι σκοπευτές βάζουν στο στόχαστρο όσους τολμούν να βγουν στους δρόμους.

«Υπάρχουν έξι νεκροί. Σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς εναντίον κατοικιών, που ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, ή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών», δήλωσε ο ακτιβιστής.

Ένας από τους μάρτυρες είπε ότι στην πόλη δεν υπάρχει νερό, ούτε τρόφιμα, ενώ παρουσιάζεται έλλειψη σε φάρμακα.

Ο ακτιβιστής έκανε λόγο για «αποστασίες» από το στρατό, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. «Ορισμένοι αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές να πυροβολήσουν, τάσσονται με τους κατοίκους και κρύβονται στα σπίτια τους», διαβεβαίωσε.



Άρματα και στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την Ντεράα από την περασμένη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που έχουν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Συρία, εκ των οποίων οι μισοί στην Ντεράα και οι υπόλοιποι σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ίδια οργάνωση υπολογίζει ότι από την έναρξη της εξέγερσης, στις 15 Μαρτίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 539 άνθρωποι. Η αντιπολιτευόμενη «Επιτροπή των μαρτύρων της 15ης Μαρτίου» ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 582.

Και ενώ οι εξεγερθέντες κατά του συριακού καθεστώτος ετοιμάζονταν το Σάββατο να θάψουν τους νεκρούς τους, μια ημέρα μετά την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων σε αρκετές πόλεις της χώρας, καλούν το λαό σε νέες συγκεντρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υπό το σύνθημα «η εβδομάδα της άρσης της πολιορκίας», οι «νέοι της συριακής εξέγερσης 2011» απέτισαν φόρο τιμής στη σελίδα τους στο Facebook σε όσους έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, «ημέρα της οργής» κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή, εκ’ των οποίων 33 στη νότια επαρχία Ντεράα, δύο στην κεντρική επαρχία Χομς και 25 στο Αρ-Ραστάν. Βορειοδυτικά, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια και τα περίχωρά της.

Από την πλευρά της η «Επιτροπή των μαρτύρων της 15ης Μαρτίου» που πρόσκειται στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ανακοίνωσε ότι 582 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης.

Διαδήλωση γυναικών έξω από το κοινοβούλιο

Περίπου 50 γυναίκες διαδήλωσαν το Σάββατο το απόγευμα μπροστά από το κοινοβούλιο της Συρίας, στην καρδιά της Δαμασκού, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Ντεράα και της Ντούμα, των πόλεων που πολιορκούνται εδώ και μία εβδομάδα από το στρατό.

Οι γυναίκες φορούσαν λευκά μαντίλια και κρατούσαν φύλλα χαρτιού όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως «Σταματήστε τις σφαγές» και «Σταματήστε την πολιορκία». «Αφού οι άνδρες σιωπούν, οι γυναίκες θα μιλήσουν», είπε μία από αυτές.

Σύμφωνα με μία ακτιβίστρια, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας διέλυσαν τη συγκέντρωση συλλαμβάνοντας τουλάχιστον έντεκα διαδηλώτριες.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: