1.4.09

Σκηνικό πρόσθετων επιβαρύνσεων στήνει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές για τους φορολογουμένους

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για σκληρά μέτρα...
Νέα μέτρα λιτότητας για τους μισθούς και αυξήσεις φόρων μαγειρεύει η κυβέρνηση ετοιμάζοντας το σκηνικό των πρόσθετων επιβαρύνσεων που επιφυλάσσει μετά τις ευρωεκλογές για τους φορολογουμένους και τους εργαζομένους.
Πρόκειται για μέτρα που έρχονται ακόμη πιο κοντά μετά και την νέα έκρηξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2008 στο...

4,4% του ΑΕΠ από 3,7% που το εκτιμούσε η κυβέρνηση πριν από μόλις έναν μήνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αυτό, καθώς η εξέλιξη αυτή αναμένεται να εντείνει τις ήδη ισχυρές πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση για τη λήψη των νέων μέτρων μέχρι τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων και σχεδιασμών είναι τόσο οι δηλώσεις- βόμβα του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού καθηγητή κ. Απόστολου Φιλιππόπουλου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα, αλλά και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου αποφεύγει να δεσμευτεί ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι τους επόμενους μήνες του έτους. Στο σκηνικό αυτό ήρθε χθες να προστεθεί η απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για εφάπαξ καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για την κάλυψη του ελλείμματος του συγκεκριμένου Ταμείου καθώς και για επιβολή κράτησης 2% στα επιδόματά τους. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδικής υπηρεσίας καταβολής των αποδοχών για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, με στόχο να πέσει ψαλίδι στα επιδόματα και στις πρόσθετες αμοιβές τους. Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο φόρων, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει αυξήσεις φορολογίας στα καύσιμα και στα ακίνητα. Προς το παρόν η κυβέρνηση, και εν όψει εκλογών, σκοπεύει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο- σκούπα με δωράκια για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες αφήνοντας τα δυσάρεστα για αργότερα. Στα τελευταία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται:

● η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ● η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κληρονομιών και των γονικών παροχών ακινήτων ● η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: