1.4.09

Αστυνομικός έκλεβε πορτοφόλια από νεκρούς!..

Τι προκύπτει από την έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για το 2008 ...
Αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. έκλεβε πορτοφόλια από νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα και ύστερα ως... κοινός κακοποιός, χρησιμοποιώντας τις τραπεζικές κάρτες τους, έκανε αναλήψεις πολλών χιλιάδων ευρώ! Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν φτερά περίπου 800.0000 ευρώ από μεγάλο κόλπο τουλάχιστον δύο στελεχών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούσαν σε μαζικές πλαστογραφήσεις εγγράφων και σε παράνομες εκδόσεις χιλιάδων(!) αστυνομικών ταυτοτήτων.
Αυτές είναι μόνον ορισμένες από...


τις ενδεικτικές υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στον δημόσιο τομέα, που αποκαλύπτονται στην πολυσέλιδη έκθεση για το 2008 που συνέταξε προ μερικών ημερών η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης, την οποία αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», είναι η αύξηση κατά περίπου 60% εντός του 2008 των υποθέσεων διαφθοράς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ενδεικτικό της σήψης στο αστυνομικό σώμα είναι ότι από το 1999 που ιδρύθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ως τα τέλη του 2008 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα σε 385 αστυνομικούς και οι συνολικές ποινές ήταν 352 χρόνια, 3.695 μήνες και 370 ημέρες.

Σύμφωνα με την 52σέλιδη έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που παραδόθηκε προ μερικών ημερών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εντός του 2008 ερευνήθηκαν 538 υποθέσεις διαφθοράς, έναντι 560 το 2007. Οι υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν το αστυνομικό προσωπικό ήταν 445, αυτές που σχετίζονται με παράνομες ενέργειες δημοσίων υπαλλήλων 45, ενώ οι φάκελοι που σχηματίστηκαν για κοινή παράνομη δράση αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων ήταν - εντός του 2008- 27.

Στην έκθεση αυτή όμως αποκαλύπτονται σωρεία υποθέσεων διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ως σήμερα, αφού οι σχετικές δικογραφίες εστάλησαν κατευθείαν στην Εισαγγελία. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή αρχιφύλακα του Τμήματος Τροχαίας Κερατέας, ο οποίος είχε επιληφθεί ενός θανατηφόρου τροχαίου. Οπως αναφέρεται στην έκθεση «ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν συνέταξε έκθεση περισυλλογής αντικειμένων του θανόντα, αλλά κράτησε το πορτοφόλι του, το οποίο περιείχε οκτώ τραπεζικές κάρτες στο όνομά του και χρησιμοποιώντας τον κωδικό τους (ΡΙΝ) έκανε αναλήψεις συνολικού ποσού 4.240 ευρώ»!

Η έκθεση όμως της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. περιείχε κι άλλες «αποκαλύψεις» για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. Πριν από μερικούς μήνες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλης Τσιατούρας ζήτησε για πρώτη φορά, έπειτα από περίπου 10 χρόνια, έκτακτο έλεγχο στη Διαχείριση Διεύθυνσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναλαμβάνει κονδύλια που σχετίζονται με έκτακτες πληρωμές αξιωματικών και άλλα έξοδα. Οπως μνημονεύεται στην έκθεση «από τον έλεγχο διαπιστώθηκε χρηματικό έλλειμμα που ανερχόταν συνολικά στο ποσό των 787.856 ευρώ. Μετά το πέρας της επιθεώρησης συντάχτηκε έκθεση η οποία βεβαίωσε και καταλόγισε το χρηματικό έλλειμμα εις βάρος δύο αστυνομικών». Ακόμη διαπιστώθηκε ότι σε τρία Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής αξιωματικοί πλαστογραφούσαν έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. ή τις υπογραφές των προϊσταμένων τους, προχωρούσαν σε αλλοίωση πιστοποιητικών γέννησης και στη συνέχεια είχαν συναλλαγές με ποινικούς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ από το ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: