10.5.24

Νέο μέτωπο στην Ουκρανία...


Ρωσικές χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή του Χαρκόβου...
Οι ουκρανικές δυνάμεις απομακρύνουν κατοίκους από την περιοχή, για να προστατευθούν από την επίθεση του ρωσικού στρατού που πραγματοποιείται με τεθωρακισμένα, ενώ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή...
Χερσαία επίθεση με στόχο τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η Ουκρανία και σε αυτά που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησε ο ρωσικός στρατός στη συνοριακή πόλη Βοβτσάνσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις απομακρύνουν κατοίκους από την περιοχή, για να προστατευθούν από την επίθεση του ρωσικού στρατού που πραγματοποιείται με τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήδη υπάρχουν δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις προήλασαν κατά ένα χιλιόμετρο κοντά στην πόλη, γεγονός που ανοίγει νέο μέτωπο στον πόλεμο, δύο και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή. Καθώς οι εχθροπραξίες σε συνοριακές περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου συνεχίζονται, το Κίεβο απέστειλε περισσότερες δυνάμεις ως ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και οι μάχες συνεχίζονται.
«Περίπου στις 5 π.μ., υπήρξε απόπειρα από τον εχθρό να διασπαστεί η αμυντική μας γραμμή υπό την κάλυψη θωρακισμένων οχημάτων. Μέχρι τώρα, οι επιθέσεις αυτές απωθήθηκαν - συνεχίζονται μάχες με διάφορα επίπεδα έντασης», ανέφερε η ανακοίνωση. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε επίσης ότι στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να ωθήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ακόμα και 10 χιλιόμετρα πιο πίσω από τα ρωσικά σύνορα και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να τις συγκρατήσουν.

Η Ουκρανία εκδίωξε τα ρωσικά στρατεύματα από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Χαρκόβου το 2022, τον πρώτο χρόνο του πολέμου. Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται και πάλι και προχωρούν αργά στην περιοχή του Ντονέτσκ, νοτιότερα. Τον Μάρτιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη εντός του ουκρανικού εδάφους, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την προστασία της Ρωσίας.

Εκκενώνεται το Βοβτσάνσκ

Στο Βοβτσάνσκ, όπου από την έναρξη του πολέμου έχουν μείνει μερικές μόνο χιλιάδες από τους κάποτε 17.000 κατοίκους του, οι αρχές δήλωσαν ότι ο οικισμός και οι γύρω περιοχές βομβαρδίζονται με σφοδρότητα και βοηθούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ταμάζ Γκαμπαρασβίλι, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Βοβτσάνσκ, η πλειονότητα των κατοίκων φεύγει με δικό της μεταφορικό μέσο. «Ταυτόχρονα όμως, μαζί με το ανθρωπιστικό κέντρο, οργανώνουμε μεταφορές για όσους δεν έχουν αυτοκίνητα», πρόσθεσε.

Ενισχύσεις στο Χάρκοβο

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή του Χάρκοβου για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση. Αν και η επίθεση της Ρωσίας επικεντρώνεται στην περιοχή του Ντόνετσκ, το Κίεβο έχει σημειώσει μια πρόσφατη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην περιοχή του Χάρκοβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: