10.5.24

Τέσσερις χώρες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης...



Ισπανία και η Ιρλανδία, σε συνεργασία με τη Μάλτα και τη Σλοβενία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, έπειτα από επτά μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή. Την πληροφορία μετέδωσε η ιρλανδική τηλεόραση...

, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, αν και δεν επιβεβαιώνει επισήμως την ημερομηνία, δήλωσε ότι «η απόφαση έχει ληφθεί».

Όπως μεταδίδει η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση, «RTE News», οι επαφές μεταξύ Μαδρίτης και Δουβλίνου, καθώς και μεταξύ Μάλτας και Σλοβενίας, έχουν ενταθεί με σκοπό να αναγνωρίσουν από κοινού το κράτος της Παλαιστίνης και πως περιμένουν τη σημερινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την είσοδο της Παλαιστίνης στον οργανισμό ως πλήρες μέλος. Η Μάλτα και η Σλοβενία στις 22 Μαρτίου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ενώ το δράμα των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας διαρκώς επιδεινώνεται και επαπειλείται η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, δεσμεύτηκαν ότι θα αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Στην ίδια σύνοδο, αυτές οι δύο χώρες, μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία ​​εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη συμφωνία τους να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, σχέδιο που το Ισραήλ χαρακτήρισε «βραβείο για την τρομοκρατία» της Χαμάς.

Το Ισραήλ αρνείται και αντιστέκεται στη λύση των δύο κρατών, παρά το γεγονός ότι αυτή συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και ακόμη και οι ΗΠΑ -παρά το γεγονός ότι εν τοις πράγμασι δεν εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση- δηλώνουν ότι αυτή μπορεί να δώσει τέλος στη σύγκρουση στην περιοχή.

Μιλώντας στα ισπανικά ΜΜΕ, ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες τόνισε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως μόλις εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό δεν είναι τόσο η ακριβής ημερομηνία, αλλά η απόφαση, και η απόφαση έχει ληφθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: