7.5.24

Φλερτ Μακρόν στον Σι...


...που πάει στη Σερβία με χέρια γεμάτα οικονομικές συμφωνίες...
Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι είναι η δεύτερη μέσα σε οχτώ χρόνια. Η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος». 
Με... εκδρομή στα Πυρηναία, στο χωριό της γιαγιάς του, συνόδευσε την επιχείρηση «γοητείας» προς τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν, που προσπάθησε να τον πείσει να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πείσει το Πεκίνο να εφαρμόσει ισότιμους κανόνες εμπορίου για προϊόντα που εισάγονται στο έδαφός της και απειλεί με δασμούς, καθώς ειδικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγονται με επιδότηση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Σι δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για το θέμα, πριν φύγει για τη Σερβία, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά από εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες.


Παρ' όλα αυτά, κατά την πάγια τακτική του έναντι ξένων ηγετών, ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να γοητεύσει τον Κινέζο ομόλογό του καλώντας τον στα Πυρηναία, μαζί με τη σύζυγό του, όπου θα γευματίσουν σε παραδοσιακό εστιατόριο σε μεγάλο υψόμετρο και θα συζητήσουν σε πιο χαλαρό και φιλικό περιβάλλον. Μένει να φανεί αν αυτή η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα.

Η πρόσκληση προς τον Κινέζο πρόεδρο στα Πυρηναία θυμίζει την παρουσία του Τραμπ στο πλευρό του Μακρόν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλης το 2017 ή το ταξίδι του Πούτιν στο θερινό θέρετρο του Γάλλου προέδρου στο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία το 2019, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το εμπορικό έλλειμμα των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. έναντι της Κίνας το 2022 ήταν 396 δισ. ευρώ, όταν το 2021 ήταν 250,3 δισ.

Το ταξίδι του Κινέζου προέδρου στη Γαλλία δεν ήταν αυτό που θα επιθυμούσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Γαλλικές και κινεζικές εταιρείες σύναψαν ορισμένες συμφωνίες σε τομείς που κυμαίνονται από την ενέργεια έως τις μεταφορές, στην πλειονότητά τους όμως ήταν συμφωνίες για συνεργασία ή ανανέωσης των δεσμεύσεών τους για συνεργασία και δεν υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες.

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για μια παραγγελία αεροσκαφών Airbus που θα συνέπιπτε με την επίσκεψη του Σι φαίνεται πως δεν ευοδώθηκαν, παρά τις πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. 

Στη Σερβία με την «ατσάλινη» φιλία

Από τη Γαλλία, ο Κινέζος πρόεδρος συνεχίζει απόψε το ταξίδι του στη Σερβία, δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας.Η επίσκεψη στη Σερβία έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 25 ετών από τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ στις 7 Μαΐου του 1999 όταν σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι.

Ο Σι Τζινπινγκ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτικα» χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη φιλία της Κίνας με τη Σερβία επισημαίνοντας ότι ανοίγονται νέες προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών. Τόνισε επίσης ότι «η φιλία των δύο λαών βασίζεται και στην αφοσίωση τους για παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Διαβεβαίωσε ότι «η Κίνα στέκεται στο πλευρό της Σερβίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα». 

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι είναι η δεύτερη μέσα σε οχτώ χρόνια. Η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος». 

Κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν μεγάλα έργα υποδομής όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, τον αυτοκινητόδρομο προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, έργα που χρηματοδοτούνται από κινεζικές τράπεζες. Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών. 

Αυτή η δραστηριοποίηση της Κίνας στη Σερβία έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ε.Ε. που καταγγέλλει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν οι Κινέζοι δεν διενεργείται καμία δημοπρασία ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά την χρηματοδότηση τους και τα περισσότερα συμβόλαια χαρακτηρίζονται «απόρρητα» από τη σερβική κυβέρνηση. 

Δεν είναι λίγοι και οι Σέρβοι οικονομολόγοι, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία ότι τα «εύκολα αλλά ακριβά κινέζικα δάνεια» μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε καθεστώς ομηρίας όπως συνέβη με το Μαυροβούνιο. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία της Σερβίας ανακοίνωσε την υπογραφή τριάντα νέων οικονομικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναγγέλλοντας την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ, επισήμανε ότι η Κίνα εκτός από σημαντικό επενδυτή θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους μιας και από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη πριν από έξι μήνες στο Πεκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: