5.5.24

Ο Νετανιάχου κλείνει το Al Jazeera στο Ισραήλ...


...το χαρακτηρίζει «απειλή για την εθνική ασφάλεια»...

Εκμεταλλευόμενη πρόσφατο νόμο, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχωρά στο κλείσιμο του καταριανού δικτύου ενημέρωσης Al Jazeera στη χώρα, και μάλιστα η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) αιτιολόγησε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το Al Jazeera «υποκινεί σε βία»...


Ο νόμος στον οποίο βασίστηκε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ, επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Η απόφαση ελήφθη μετά την έγκριση από τη Βουλή του Ισραήλ νόμου που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο τηλεοπτικών δικτύων (για διάστημα 45 ημερών) που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έγραψε σχετικά στο Χ: 


«Η κυβέρνηση με επικεφαλής εμένα αποφάσισε ομόφωνα: Το κανάλι που υποκινεί σε βία, Al Jazeera, θα κλείσει στο Ισραήλ».


Ακολούθησε ανάρτηση στο X του υπουργού Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, που είπε ότι υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία τίθεται άμεσα σε ισχύ. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, η απόφαση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και από περιφερειακό δικαστή.

Η απόφαση εις βάρος του αραβικών συμφερόντων δικτύου αποτελεί προφανή προσπάθεια λογοκρισίας κάθε πληροφορίας που διαφωνεί με το ισραηλινό αφήγημα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, εν όψει μάλιστα και τις επαπειλούμενης χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι, άμαχοι, από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.


Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, μπορεί πλέον να διατάξει τη διακοπή των εκπομπών του καναλιού στο Ισραήλ, τόσο στην αραβική όσο και στην αγγλική γλώσσα, να κλείσει τα γραφεία του στο Ισραήλ και να κατάσχει εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από το προσωπικό της, με εξαίρεση τηλέφωνα και υπολογιστές. Επίσης, του ζητήθηκε να περιορίσει την πρόσβαση μέσω διαδικτύου από το Ισραήλ στον ιστότοπο του Al Jazeera.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: