5.9.19

Κατά της απόσπασης των αρχαίων του Μετρό o Mπουτάρης...

Το μέλλον των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, στο Μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζει να απασχολεί έντονα την επικαιρότητα της πόλης με...
κυβερνητικούς και συντηρητικούς κύκλους να επαναφέρουν το σχέδιο που ήθελε να αποσπαστούν πρώτα οι αρχαιότητες από τον σταθμό και μετά την κατασκευή του να επανατοποθετηθούν.

Ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, αναφορικά με τη διάσωση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, αναμένεται να ταχθεί ανοιχτά κατά της απόσπασής τους.

Στην επιστολή, την οποία θα υπογράφει ο ίδιος, αυτοδιοικητικοί, αρχαιολόγοι και πολίτες, θα αναφέρεται η πρόοδος του έργου τα τελευταία χρόνια και θα τονίζεται η ανάγκη διατήρησης των αρχαίων που είναι ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει λόγος να ανατραπούν οι αρχικές αποφάσεις που υπάρχουν από το 2017. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση που να λέει ότι απομακρύνονται τα αρχαία από το Μετρό, υπάρχουν φήμες τις οποίες ξεκίνησαν διάφοροι», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιπλέον, μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο, κατατίθενται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τα δικαιολογητικά για την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Ένωση Πολιτών για τον Πολιτισμό», προκειμένου να γίνονται παρεμβάσεις, ενώ άρχισε και η συλλογή υπογραφών για τη διάσωση των αρχαίων του Μετρό.

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και τονίζει ότι «το ζήτημα αυτό έχει λήξει με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (24 Ιανουαρίου 2017) και τη συνακόλουθη έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία επισφραγίστηκε η εξεύρεση τεχνικής λύσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης στην καρδιά της βυζαντινής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης, που εξασφαλίζει και την κατασκευή του Σταθμού και την κατά χώραν ανάδειξη των μοναδικών, παγκόσμιας σημασίας μνημείων των πρώιμων βυζαντινών χρόνων στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, εντός του σταθμού»...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: