28.9.19

«Κοκκινοπράσινα» διλήμματα για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ...

Με τα του οίκου τους ασχολούνται αυτό το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, καθώς συνεδριάζουν οι κεντρικές επιτροπές των δύο κομμάτων.

Αφιερωμένη στην...
έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε «ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς» είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη διατύπωση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.

Το κεντρικό άξονα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ τόσο μεσοπρόθεσμα, εν όψει πολυνομοσχεδίων, προϋπολογισμού και συνταγματικής αναθεώρησης, όσο και μακροπρόθεσμα και για «οποιαδήποτε μελλοντική κυβερνητική συνεργασία» επιχειρεί να προσδιορίσει η Φώφη Γεννηματά.

Και τα δύο κόμματα, επιχειρούν να κλείσουν το πρώτο μετεκλογικό κεφάλαιο κάνοντας τους απολογισμούς τους και ζυγίζοντας τα αρνητικά και τα θετικά του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και τι αιτίες που οδήγησαν τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την εξουσία -αλλά να συγκεντρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 31,5%- το δε ΚΙΝΑΛ να μην μπορεί να περάσει τους μάλλον υπεραισιόδοξους στόχους του αλλά να αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά από καιρό. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ θέλουν να αποφύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, μια παρατεταμένη εσωστρέφεια από την οποία ο μόνος κερδισμένος θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατάφερε να περάσει τις πρώτες 100 ημέρες στην εξουσία όντας σχεδόν μόνος "στο γήπεδο" κάτι που οφείλεται όχι μόνο στη νωπή λαϊκή εντολή αλλά και στο μούδιασμα των επιτελείων της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και ηγέτης του μεγαλύτερου, αυτή τη στιγμή, ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς, θα πρέπει να υπακούσει στον παλιό κανόνα των... καπιταλιστικών επιχειρήσεων που λέει πως «όποιος δεν επεκτείνεται, συρρικνώνεται» και να ακολουθήσει δύο επίσης καπιταλιστικές μεθόδους, εκείνες του restructuring (μετασχηματισμού/ανασυγκρότησης) και του rebranding (επανασχεδιασμού). Και γι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι εισηγήθηκε τη συγκρότηση μίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης αλλά και της Επιτροπής Προγράμματος με συντονιστή τον Γιώργο Σταθάκη, πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, επιδιώκει να διατηρήσει -ή πιο σωστά, να ανακτήσει- τη δεσπόζουσα θέση που κατείχε το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ στην Κεντροαριστερά και να αποφύγει να μοιραστούν τα ιμάτια του ΚΙΝΑΛ σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα το οποίο της θέτουν πολλά στελέχη είναι το εάν πολιτική των ίσων αποστάσεων στην οποία φαίνεται να επιμένει, μπορεί να συμβάλει σε αυτή της την επιδίωξη και κυρίως το αν μπορέσει να αντέξει στις κοινοβουλετικές μάχες που έρχονται.

Τα διλήμματα τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΚΙΝΑΛ έχουν ξεκάθαρο "κοκκινοπράσινο" χρώμα, τόσο συμβολικά όσο και επί της ουσίας: Ο πρώτος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι σούπερ-μάρκετ ή μπακάλικο. Το δε ΚΙΝΑΛ να επιλέξει ανάμεσα στον "αστυφύλαξ"-Μητσοτάκη ή τον "χωροφύλαξ"-Τσίπρα.

Οι δύο ηγέτες θα πρέπει, μέσα στο επόμενο διάστημα, να ξεκαθαρίσουν τα του οίκου τους και αυτό να γίνει όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Οχι μόνο για να αποφύγουν έναν καταστροφικό εμφύλιο αλλά και γιατί θα πρέπει να έχουν έναν καθαρό διάδρομο εν όψει ενός "γκαστρωμένου" 2020, με δεδομένη την επιθυμία του σημερινού πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας "να κάψει" το εμπόδιο της απλής αναλογικής πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα φθοράς...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: