8.9.19

Αρθρο 16, ΔΝΤ, και μετανάστες...


Για το άρθρο 16 του Συντάγματος και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, πως, «δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που...
να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα».

Εξέφρασε την πικρία του, που δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη Βουλή και τόνισε πως «η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά». «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση», είπε.

Όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός είπε «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό».

«Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση», πρόσθεσε και προανήγγειλε την αξιοποίηση της επιστροφής των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο».

Για τη σίτιση μεταναστών σημείωσε ότι γίνονται έρευνες και υπογράμμισε ότι έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές μεταναστών.

«Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της Ε.Ε. για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες», είπε επίσης.

Για τα εργασιακά τόνισε ότι στόχος είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εισφορών.

Ως προς τα επιδόματα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται» και τόνισε πως «θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση» στο ζήτημα των αναπήρων. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα και προανήγγειλε «τολμηρές πρωτοβουλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: