21.9.19

Κρίσιμα ραντεβού Μητσοτάκη με επενδυτές στη Νέα Υόρκη...

Πυρετός προετοιμασίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο πρωθυπουργικό «στρατόπεδο» για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Εκτός από τις...
συναντήσεις με ηγέτες κρατών πρωθυπουργός θα έχει σειρά εξαιρετικά σημαντικών επαφών με διεθνείς επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση κάνει τα πρώτα βήματα μέσω του ξεμπλοκαρίσματος εμβληματικών επενδύσεων, ώστε να ξαναμπεί στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων.

Έχοντας συγκεκριμένα όπλα στη φαρέτρα του, ο κ. Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει, στη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη στρατηγική του που σχετίζεται με την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. 

Σημαντική δουλειά έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς δημόσιας διαβούλευσης και αναμένεται σύντομα να πάρει το δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ, έχοντας στις αποσκευές του μια σειρά από θετικές ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας, όπως την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, την καλή πορεία των οικονομικών μεγεθών, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών αλλά και της πολιτικής αλλαγής είναι η διαρκής υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά –ακόμη και για τα προ κρίσης δεδομένα- χαμηλά. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το 10ετές ομόλογο έφτασε στο 1,31% με προοπτική περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

Σημαντικά ραντεβού

Μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης είναι το δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου όταν ο κ. Ρος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και του ζήτησε να εξαιρεθεί η χώρα μας από τους δασμούς που προτίθεται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στο ελαιόλαδο, στις ελιές και στο μέλι, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υπάρχει έλλειψη των προϊόντων αυτών στην αμερικανική αγορά.

Επίσης, την Τρίτη και την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Goldman Sachs αλλά και του Global Business Forum του Bloomberg.

Οι πολιτικές επαφές και η ομιλία στον ΟΗΕ

Ως προς το αμιγώς πολιτικό κομμάτι, τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Επίσης, την επόμενη Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres.

Παράλληλα, την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στη συνάντηση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council, ενώ την Πέμπτη θα λάβει μέρος σε Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR)...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: