3.9.19

Πολιτική ρουλέτα Τζόνσον - αντιπολίτευσης...

Πρώτη μέρα της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων η σημερινή και οι βουλευτές (αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης) που...
αντιτίθενται στο άτακτο Brexit θα επιχειρήσουν να προωθήσουν νομοσχέδιο που θα υποχρεώσει τελικά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. τρίμηνη καθυστέρηση του Brexit.

Αρχικά οι βουλευτές θα καταθέσουν πρόταση για έκτακτη συζήτηση και εάν εγκριθεί, θα έχουν υπό τον... έλεγχό τους την αυριανή συνεδρίαση και θα εκμεταλλευτούν τον χρόνο αυτό για να περάσουν νομοσχέδιο κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Τζόνσον.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Θα ζητάει από την κυβέρνηση μέχρι τις 19 Οκτωβρίου να εκπληρώσει έναν από τους δύο όρους:

1) Να πετύχει τη συμφωνία που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή με την Ε.Ε.

2) Να ζητήσει την έγκριση της Βουλής για άτακτο Brexit.

Εάν δεν συμβεί τίποτε από τα δύο, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει εγγράφως να ζητήσει από την Ε.Ε. παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν η Ε.Ε. συμφωνήσει για την παράταση, τότε ο Τζόνσον θα πρέπει αμέσως να τη δεχτεί.

Εάν η Ε.Ε. προτείνει διαφορετική ημερομηνία παράτασης, τότε ο Τζόνσον θα πρέπει να την αποδεχτεί μέσα σε δυο ημέρες, εκτός αν την απορρίψει η Βουλή.

Εάν τίποτε από τα δύο δεν γίνει αποδεκτό, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει το αρχικό της αίτημα προς το συμβούλιο κορυφής.  

Τα σενάρια εκλογών

Η αναμενόμενη κορύφωση της σύγκρουσης κυβέρνησης - βουλευτών, όπως προαναγγέλθηκε άλλωστε και από τον ίδιο τον Τζόνσον, έχει αυξήσει πολύ τις πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η αναμέτρηση στις κάλπες μπορεί να προκληθεί με δύο τρόπους:  

Να τις προκηρύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Εάν ο Τζόνσον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Βουλή μπορεί να αποτρέψει τελικά τα σχέδια του για Brexit κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στις 31 Οκτωβρίου, μπορεί να προσπαθήσει να πετύχει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χρειάζεται να καταθέσει τη σχετική πρόταση και να κερδίσει την ψηφοφορία με πλειοψηφία δυο τρίτων.

Οι Εργατικοί καιρό τώρα ζητούν εκλογές και με τις ψήφους τους ο Τζόνσον μπορεί να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. 

Ωστόσο στελέχη του κόμματος, όπως ο Τόνι Μπλερ, προειδοποιούν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι «παγίδα» και το κόμμα θα πρέπει να τις αποφύγει.

Εάν η Βουλή ταχθεί υπέρ, τότε οι κάλπες θα στηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, πριν από την ημερομηνία του Brexit.

Ο νόμος προβλέπει 25 εργάσιμες μεταξύ της προκήρυξης των εκλογών και της διεξαγωγής τους, επομένως η 17η Οκτωβρίου θεωρείται σε αυτή την περίπτωση πιθανή ημερομηνία, εάν γίνουν όλα τα βήματα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Με πρόταση μομφής

Το κόμμα των Εργατικών μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Εάν υπερψηφιστεί, τότε ξεκινά μια περίοδος 14 ημερών στη διάρκεια της οποίας είτε θα σχηματιστεί εναλλακτική κυβέρνηση χωρίς εκλογές είτε η απερχόμενη κυβέρνηση θα κερδίσει πάλι τον έλεγχο, ζητώντας εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν δεν συμβεί τίποτε από τα δύο, προκηρύσσονται εκλογές. 

Στην περίπτωση όμως που η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει μέχρι να στηθούν οι κάλπες, που σημαίνει ότι ο Τζόνσον ίσως να μπορεί να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους μετά τις 31 Οκτωβρίου και αφού η χώρα έχει αποχωρήσει ατάκτως από την Ε.Ε. 

Ο νόμος γι' αυτό το σενάριο των 14 ημερών δεν έχει δοκιμαστεί ξανά και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν πολλές ερμηνείες και διαφωνίες για το ποιος έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και το εάν ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί άμεσα...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: