9.9.19

Με τους επιχειρηματίες ενάντια στους εργαζόμενους...

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν έκρυβε εκπλήξεις. Όσα είπε ήταν λίγο-πολύ γνωστά στο γενικό τους περίγραμμα. Στην καλύτερη των...
περιπτώσεων να έδωσε κάποια περισσότερα στοιχεία.

Αποκάλυψε όμως τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό του και τις αυταπάτες που προκύπτουν απ' αυτόν. Είναι αλήθεια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στην οικονομία της ελεύθερης –όσο το δυνατόν πιο ελεύθερης– αγοράς που η πράξη έχει δείξει ότι ταυτίζεται με την εργοδοτική ασυδοσία. «Αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν», είπε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του –μάλλον του διαφεύγει– ότι εκείνο που οι επιχειρήσεις θεωρούν δική τους πρόοδο απαιτεί περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτό άλλωστε φάνηκε με την απαίτησή τους να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων. Να καταργηθεί, δηλαδή, το καθεστώς της αιτιολογημένης απόλυσης που προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ικανοποίησε τους εργοδότες και θριαμβολογεί που λίγες ημέρες μετά δεν ήρθε κύμα απολύσεων. Το είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στους παραγωγικούς φορείς. Καλό θα ήταν να περίμενε. Και ακόμη καλύτερο, να γνώριζε από τη διεθνή εμπειρία ότι η απελευθέρωση των απολύσεων μπορεί να μη φέρει κατ' ανάγκη απολύσεις. Καθιστά όμως –εξ αντικειμένου– τους εργαζόμενους έρμαιο στα χέρια των εργοδοτών.

Στη βάση όλων αυτών είναι απολύτως δικαιολογημένοι οι φόβοι που προκάλεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού, ότι θα εκσυγχρονιστεί ο συνδικαλιστικός νόμος. Και αυτό όχι γιατί ο Ν. 1264 του 1982 δεν θέλει εκσυγχρονισμό, αλλά επειδή η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης στα εργασιακά αφαιρεί στοιχειώδη δικαιώματα από τους εργαζόμενους προς χάρη των συμφερόντων των εργοδοτών.

Με δεδομένο μάλιστα ότι εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο βρίσκονταν η ανεξαρτησία των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία και κυρίως η άσκηση του δικαιώματος στην απεργία, ουδείς περιμένει ότι ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα είναι φιλεργατικός. Δεν χωράει αμφιβολία ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ θερμό σε κοινωνικές αναταράξεις.

Μπορεί η κυβέρνηση να πιστεύει ότι η πολιτική που σχεδιάζει θα περάσει εύκολα λόγω της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά πάντοτε η δράση προκαλεί αντίδραση. Είτε οργανωμένη είτε αυθόρμητη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: