18.9.19

«Αντικίνητρο για τις επενδύσεις...

...αποτελούν τα σκανδαλώδη δώρα στους ολιγάρχες»...  

«Η μείωση του συντελεστή κατά το ίδιο ποσοστό τόσο για τα ολιγοπώλια όσο και για τα μικρομάγαζα, την ώρα που η προπληρωμή παραμένει η ίδια για όλους, αποτελεί κίνηση τόσο ανούσια όσο και αντιδραστική», δηλώνει στη συνέντευξή του στην efsyn.gr ο...
γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η προπληρωμή φόρου των επιχειρήσεων δεν αναφέρθηκε ούτε ψιθυριστά. 

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει μια απέραντη χρεοδουλοπαροικία στην οποία η έννοια της λέξης «επένδυση» πολτοποιείται στο βωμό των συμφερόντων των ολιγαρχών, οι οποίοι έφεραν τη χώρα και τον λαό της στην μόνιμη χρεοκοπία.

● Κύριε Βαρουφάκη, έχετε δηλώσει ότι «οι οικονομολόγοι είναι κάτι πολύ χειρότερο από τους ψυχίατρους της κρίσης. Είμαστε ένοχοι, ως επιστήμη». Αισθάνεστε ενοχές ως οικονομολόγος ή ως υπουργός των Oικονομικών; Αν ναι, ποιες είναι οι ενοχές σας;

Έχοντας παίξει ρόλο, διεθνώς, στο να προϊδεαστούν οι πολίτες για το πως η οικονομική θεωρία τείνει να παραπλανά δίνοντας ψευδο-επιστημονική επίφαση στις πολιτικές που εξυπηρετούν την ολιγαρχία-δίχως-σύνορα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν νιώθω καμία ενοχή. 

Πώς θα μπορούσε να ένιωθα αλλιώς όταν, παραδείγματος χάριν, το βιβλίο μου «Μιλώντας στην Κόρη μου για την Οικονομία» έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο από νέους ανθρώπους, αλλά και μεγαλύτερους, ως αντίδοτο στην προπαγάνδα της ολιγαρχίας που στηρίζεται σε οικονομικά μοντέλα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τον υπάρχοντα καπιταλισμό;

Όσον αφορά τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, ό,τι έκανα θεμελιωνόταν στην μεθοδική, ορθολογική αποδόμηση των ψευδο-επιστημονικών οικονομικών μοντέλων της τρόικας με τα οποία οι δανειστές επένδυαν τις μισανθρωπικές τους οικονομικές πολιτικές. 

Όταν στις συναντήσεις μου με τους εκπροσώπους τους αποδομούσα τα ανόητα οικονομετρικά υποδείγματα της τρόικας, παραδείγματος χάριν εκείνα με τα οποία πάσχιζαν να αιτιολογήσουν την αύξηση του ΦΠΑ ή την προπληρωμή φόρου ή την κατάργηση του ΕΚΑΣ, σας διαβεβαιώ ότι ένιωθαν πολύ άσχημα. Αποτέλεσμα ήταν να με χαρακτηρίζουν νάρκισσο και αλαζόνα, να επιδίδονται σε δολοφονία χαρακτήρα κλπ. Όχι μόνο λόγος για να νιώθω ενοχές δεν ήταν αυτό αλλά, αντίθετα, έως σήμερα παραμένει πηγή κουράγιου και περηφάνειας.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Βαρουφάκη στο efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: