1.9.19

Ο Γερμανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από την Πολωνία...


O Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε σήμερα συγνώμη από τους Πολωνούς για τις γερμανικές ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε...
ομιλία του στο Βιέλονι, την πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε από τη Λούφτβαφε, την αεροπορία των ναζί.

«Αποτίω φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Βιέλονι. Αποτίω φόρο τιμής στους Πολωνούς, θύματα της γερμανικής τυραννίας και ζητώ συγνώμη», είπε ο πρόεδρος της Γερμανίας μιλώντας και στις δύο γλώσσες παρουσία του Πολωνού ομολόγου του και πολλών αξιωματούχων.

Ο Σταϊνμάιερ, μαζί με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έφτασε στην Πολωνία για να τιμήσει την 80ή επέτειο της έναρξης του πολέμου, την οποία σηματοδοτεί η επίθεση στο Βιέλονι.

Πριν ξημερώσει η 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Λούφτβαφε βομβάρδισε τη μικρή, ανυπεράσπιστη και στρατιωτικά ασήμαντη πόλη, οι κάτοικοι της οποίας εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν. Σχεδόν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο νοσοκομείο της πόλης, παρότι είχε τον κόκκινο σταυρό στη στέγη του. Σχεδόν το 75% του κέντρου της πόλης καταστράφηκε.

Συνολικά κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Πολωνοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2018 ο επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας για τις αποζημιώσεις, που ζητά η Βαρσοβία για τις καταστροφές των ναζί, γνωστοποίησε πως το ποσό υπολογίζεται στα 690 δισεκατομμύρια ευρώ.

AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: