25.9.19

Αναμενόμενες οι κινητοποιήσεις κατά τον Βρούτση...

Για όλα τα θέματα που «καίνε» το εργασιακό κομμάτι μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης στην εκπομπή του Alpha «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα. 

Η απεργία

«Ήταν αναμενόμενη η απεργία υπό την έννοια ότι σκεφτείτε τώρα η νέα κυβέρνηση να καταθέτει ένα νομοσχέδιο πολύ μεγάλο και να...
ενσωματώνει μέσα και πάρα πολλές διατάξεις για το εργασιακό περιβάλλον της χώρας, για το ασφαλιστικό σύστημα, για τον συνδικαλιστικό νόμο, για την περιφρούρηση των  δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλα αυτά να μην ηχήσουν σαν σήμαντρα αντίδρασης εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Το παράδοξο θα ήταν να μην είχε γίνει αυτό που είδαμε», δήλωσε αρχικά ο Υπουργός και συνέχισε:

«Στη χώρα μας διαχρονικά υπήρχαν δύο δυνάμεις, οι οποίες ήταν αντίρροπες. Αυτή της αδράνειας και αυτή της μεταρρύθμισης. Αυτές ήταν πάντα σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού, εμείς ήμασταν πάντα υπέρ των δυνάμεων της μεταρρύθμισης και όταν φέρνεις τις δυνάμεις αντίδρασης, τότε οι δυνάμεις της αδράνειας αντιδρούν. Το δικαίωμα στην απεργία είναι δημοκρατικό».

Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

«Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν θίγει κανένα εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Αντίθετα, διευρύνει και ενισχύει το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς μέχρι τώρα στην πατρίδα μας, σε πολλές περιπτώσεις οι λίγοι αποφάσιζαν για τους λίγους. Σπάνια αποφασίζουν οι πολλοί για τον εαυτό τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μόνο που εισάγουμε, δεν επιβάλουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, έρχεται συμπληρωματικά αν και εφόσον θέλουν οι εργαζόμενοι και το σωματείο. Είναι δυνητικό», επεσήμανε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Δίνουμε τη δυνατότητα, αν αύριο θέλει ο κλάδος σας να αποφασίσει για απεργία ή για ένα άλλο θεσμικό ζήτημα, το αυτονόητο. Έχετε δύο δρόμους, είναι να αποφασίσετε με τον παραδοσιακό δρόμο που δεν αλλάζει ή ταυτόχρονα να προσφύγετε και στον πιο σύγχρονο τρόπο που είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν το επιβάλουμε, δίνουμε τη δυνατότητα να το επιλέξετε. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η ρύθμιση, σε βάθος χρόνου θα γίνει απαίτηση από όλους, να συμμετέχουν καθολικά και όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς».   

Το «φακέλωμα»

«Αυτό το οποίο συνέβη ως εικόνα στην Καλαμάτα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και στη Ρόδο, προσβάλει και τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές. Αυτό είναι και θέμα της πολιτείας, υπό την έννοια ότι ο κοινωνικός διάλογος, που είναι το πιο ισχυρό θεσμικό όργανο για μία πολιτεία ευνομούμενη όπως είναι η χώρα μας και κυβέρνηση αυτή που θέλει να έχει κοινωνικό διάλογο, με τους κοινωνικούς εταίρους, δεν διανοείται κανείς να μην υπάρχει πλευρά των εργαζομένων, όπως είναι σήμερα. 

Άρα λοιπόν μας ενδιαφέρει ο ανόθευτος, ακηδεμόνευτος και ο αντιπροσωπευτικός συνδικαλισμός που δεν υπάρχει σήμερα. Στη πράξη, επιχειρούμε για πρώτη φορά στη ιστορία του εργατικού δικαίου της χώρας, να βγάλουμε απ’ έξω τα μαϊμού συνδικαλιστικά και τα σφραγίδες σωματεία. Γιατί; Γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε την ελκυστικότητα του κινήματος. Δεν νομίζω να βρεθεί ένας που θα είναι εναντίον αυτής της διαφανής διαδικασίας και του νοικοκυρέματος του συνδικαλισμού» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε:

«Μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης, θα φαίνονται όλα στη Διαύγεια, υπό την έννοια της “ΕΡΓΑΝΗ”, σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζομένων και εργοδοτών, τα διοικητικά συμβούλια, τα μέλη που εκπροσωπούν απρόσωπα και οι χρηματοδοτικές τους ροές. Είναι διαφάνεια; Ποιον ενοχλεί αυτό;».

«Το πώς συγκροτούνται τα συνδικάτα είναι απόλυτα δικαίωμά τους, το ποια είναι όμως και ποιος τους αντιπροσωπεύει πρέπει να ξέρει και η πολιτεία που μιλάει μαζί τους. Διότι χρηματοδοτούνται, διότι επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις στον κοινωνικό διάλογο, διότι δεν νοείται να πάμε στη ΔΕΘ και να κάνω κοινωνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους από την πλευρά της εργοδοσία και να μην υπάρχει πλευρά της ΓΣEΕ.»

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις

«Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές. Αυτό που εισάγουμε στο νομοσχέδιο είναι η βούληση της ΝΔ. Είμαστε ξεκάθαροι ότι είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη συνεννόηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Εισάγουμε μόνο στη διαπραγμάτευση, με απόλυτο δικαίωμα να το συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, εάν και εφόσον δέχεστε μία επιχείρηση που είναι στο χείλος της καταστροφής, για να μην χάσουμε τις θέσεις εργασίας (…). Θα μπορεί να κάνει χρήση εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος συνδυαστικά έχει και τις άλλες προϋποθέσεις. Αυτό θα αξιολογηθεί συνολικά και αυτό θα κριθεί από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Άρα προστατεύουμε θέσεις εργασίας, διότι η άλλη περίπτωση είναι να κλείσει η επιχείρηση. Δεν θίγεται τίποτα λοιπόν».

«Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο. Μετά από δύο μήνες μη καταβολής του μισθού, αυτό σημαίνει καταχρηστική συμπεριφορά και από εκεί και πέρα ακολουθείται η διαδικασία. Εμείς εκεί είμαστε υπέρ των εργαζομένων»

Η «τρύπα» 

Ο Γιάννης Βρούτσης αποκάλυψε την τεράστια τρύπα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Βρέθηκα μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, αν πρέπει να απαντήσω για το ποιος θα τιμωρηθεί θα σας πω ότι αν το αφήσω, θα τιμωρηθεί όλη η ελληνική κοινωνία. Διότι άνοιξε τον Μάιο του 2019, απρόσμενα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία μία διάταξη που είχα φέρει το 2014, την κράτησε 4,5 χρόνια, την άλλαξε παραμονές των εκλογών και άφησε τρύπα 200 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Η γενική διευθύντρια του Κέντρου Είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών με ενημέρωση, η οποία ήρθε κατευθείαν και μου είπε αλλάξτε τη τώρα».

Τα προγράμματα για τους άνεργους άνω των 50 ετών

«Η ελληνική κυβέρνηση διαχρονικά αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις με ειδικές παρεμβάσεις, οι οποίες υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. 35.000 θέσεις εργασίας, κοινωφελή εργασία ανακοινώθηκε προχθές και αφορά ειδικά κατηγορίες αυτής της ηλικίας από 50 και πάνω, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Συντάξεις χηρείας και αναδρομικά

«Ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά θα γίνει αυτόν τον μήνα. 65.850 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν τώρα. Σεπτέμβρη πληρώνεται η αύξηση του 50% ως το 70%, όσο ήταν και η δέσμευσή μας. Τα αναδρομικά θα δοθούν τον επόμενο μήνα. Όσες είναι στο δημόσιο θα τη δουν αυτόνομα στο βιβλιάριο τους, όσες είναι στο ΙΚΑ θα δουν δύο καταβολές».

Οι 120 δόσεις

«Είναι η πιο ελκυστική ρύθμιση που υπήρξε ποτέ. Καλούμε όλο τον κόσμο να μπει, είναι η τελευταία, αλλιώς μετά θα ακολουθήσουμε την άλλη ρύθμιση, των 12 δόσεων. Την αυστηρή διαδικασία του ΚΕΔΕ. Πρέπει να περιφρουρήσουμε τα έσοδα του δημοσίου. Όσοι χρωστούν και δεν πληρώνουν, για να πάρουν σύνταξη κάποιοι και για να πληρωθούν κάποιοι άλλοι, κάποιος πρέπει να πληρώσει».

Εκκαθαριστικά

«Τα εκκαθαριστικά είναι έτοιμα και θα βγουν, για να μην πέσει το σύστημα, την 1η Οκτωβρίου θα εμφανιστούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: