23.9.19

Καταγγέλλουν την ΕΡΤ για αναπαραγωγή της κουλτούρας του βιασμού...

Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» απαιτεί από τη δημόσια τηλεόραση να αποσύρει από την ιστοσελίδα της ρεπορτάζ σχετικά με...

φάμπρικα εικονικών βιασμών από τουρίστριες στη Ρόδο, που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων στις 22 Αυγούστου, γενικεύοντας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ένα μεμονωμένο και μη επιβεβαιωμένο περιστατικό, χωρίς να παρουσιάζει την «άλλη άποψη».
«Να αποσυρθεί ρεπορτάζ που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού» ζητά εγγράφως το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», αναφερόμενο στο «ρεπορτάζ» της ΕΡΤ «Εικονικές καταγγελίες βιασμών από τουρίστριες», που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (22.08.2019), το οποίο βρίσκεται ακόμα (20.09.2019) αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σταθμού.

Οι υπεύθυνες του Κέντρου εξηγούν: «Το ρεπορτάζ ξεκινά “πληροφορώντας” το κοινό για πρόσφατο “περιστατικό” που “συνέβη στην Κρήτη”, με Γερμανίδα που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από ντόπιο. “Η καταγγελία ανακλήθηκε όταν η τουρίστρια έμαθε τις συνέπειες που θα είχε αν διαπιστωνόταν, μετά την έρευνα, ότι είχε πει ψέματα” αναφέρει χαρακτηριστικά -όσο και αόριστα- το “ρεπορτάζ”» δηλώνουν και συνεχίζουν: «Εκκινώντας από ένα μεμονωμένο “περιστατικό”, το οποίο επί πλέον ουδείς αρμόδιος εκ των αστυνομικών αρχών δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής, το “ρεπορτάζ” αυθαιρέτως υποστηρίζει ότι έχει στηθεί “φάμπρικα εικονικών βιασμών από τουρίστριες” στα ελληνικά νησιά, με στόχο την απόσπαση αποζημιώσεων για “ψυχική οδύνη”.

»Για τη στοιχειοθέτηση των παραπάνω, το “ρεπορτάζ” αρκείται στη μαρτυρία του προέδρου εστιατόρων Ρόδου, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ γίνονται πολλές καταγγελίες στη Ρόδο, σχεδόν κανείς δεν έχει καταδικαστεί, και στην παρουσίαση της ατομικής εμπειρίας ενός δικηγόρου, ο οποίος δήλωσε ότι σε μια καριέρα 28 ετών είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που πραγματικά υπήρχε βιασμός.

»Από το ρεπορτάζ απουσίαζε παντελώς η “άλλη άποψη”! Η φωνή τόσο των δεκάδων γυναικών που έχουν βιαστεί όσο και των δικηγόρων που τις έχουν υπερασπίσει μέσα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση επαγγελματιών (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, δικηγόρων κ.ά.) από φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Με αυτά τα δεδομένα φυσικά εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα έλλειψης ισομέρειας, αντικειμενικότητας, εγκυρότητας και συμμόρφωσης με τους βασικούς κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Με βάση τα παραπάνω, το Κέντρο «Διοτίμα» καταγγέλλει πως κάθε τέτοιο ρεπορτάζ αναπαράγει έναν από τους βασικούς μύθους της κουλτούρας του βιασμού: ότι οι γυναίκες λένε ψέματα για τον βιασμό τους.

«Πρόκειται για ένα μύθο που αφήνει στο απυρόβλητο τους δράστες και ενοχοποιεί τα θύματα. Συμβάλλει έτσι στην αμφισβήτηση –για άλλη μια φορά– των λόγων και των βιωμάτων των θυμάτων, στον επανα-τραυματισμό τους, αλλά και στην εμπέδωση την αντίληψης ότι δύσκολα θα βρει μια γυναίκα το δίκιο της αν βιαστεί».

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο (ειδικά για να «παρουσιαστεί» ελαφρά τη καρδία) πως η σεξουαλική βία και ο βιασμός δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά σημαντικότατο κοινωνικό ζήτημα για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Στην Ε.Ε., μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού (δηλαδή, 9 εκατ. γυναίκες!). Οσο για την Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2018), κάθε δύο μέρες καταγγέλλεται ένας βιασμός (τετελεσμένος ή απόπειρα). Κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε την πλήρη εικόνα, καθώς μόλις το 13%-14% των γυναικών καταγγέλλει στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας. «Τα θύματα συνήθως δεν καταγγέλλουν, από τον φόβο ότι δεν θα γίνουν πιστευτά» λένε οι υπεύθυνες του Κέντρου.

Ως εκ τούτου, καταλήγουν στο ότι: «Η ευθύνη των ΜΜΕ στον αγώνα για την εξάλειψη αυτού του κακοποιητικού κοινωνικού φαινομένου είναι μεγάλη, με δεδομένο μάλιστα ότι αποτελούν κύρια πηγή πληροφόρησης, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στη διαμόρφωση κοινωνικών προτύπων και στάσεων. Μονομερή ρεπορτάζ, που δεν τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και αναπαράγουν τους βασικούς μύθους της κουλτούρας του βιασμού, που προβάλλουν τον σεξισμό ως κάτι ακίνδυνο και “φυσιολογικό», όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη του φαινομένου, αλλά οδηγούν –εκών άκων– στην αναπαραγωγή του.

"Με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο του δικαιώματος των πολιτών για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση με στόχο πάντα την αναζήτηση της αλήθειας, ζητάμε κατ’ ελάχιστον την απόσυρση του ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα του καναλιού"...

Νόρα Ράλλη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: