20.9.19

Οδηγός επιβίωσης στις αξιολογήσεις...

Η πρώτη επαφή της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών -στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα, με τα τεχνικά κλιμάκια ή με τους επικεφαλής των θεσμών- στο...
πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης δίνει την ευκαιρία προσγείωσης σε μια πραγματικότητα που τα στελέχη της αγνοούσαν όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Είτε γιατί τα περισσότερα δεν είχαν ζήσει την οδυνηρή τελετουργία των αξιολογήσεων με τα τρία μνημόνια. Είτε γιατί -όσα είχαν εμπειρία διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση Σαμαρά- είχαν υποτιμήσει την τεχνοκρατική ακαμψία των εκπροσώπων των δανειστών. Πιθανότατα επειδή φρονούσαν ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο θα βρίσκεται η χώρα μέχρι το 2022, είναι απλώς ένας υγιεινός περίπατος.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί η ενισχυμένη εποπτεία να μην έχει καμιά σχέση με το αυταρχικό, εκβιαστικό, συχνά εξευτελιστικό πλαίσιο των μνημονίων, ωστόσο το δημοσιονομικό εγχειρίδιο της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας παραμένει προσκολλημένο στην ορθοδοξία του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα «νέα» που έρχονται από παντού -ακόμη και από την ΕΚΤ- ότι η επιβράδυνση της ευρωζώνης απαιτεί δημοσιονομική χαλάρωση και επιβάλλει στις κυβερνήσεις να τολμήσουν υψηλότερες δαπάνες, δεν συγκινούν το σκληρό πυρήνα των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Όσο αυτές οι συστάσεις δεν αποτυπώνονται στις «ιερές γραφές» της οικονομικής διακυβέρνησης, δεν πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μετρούν τα μεγέθη των προϋπολογισμών, τα ελλείμματα, τα πλεονάσματα, τα δημοσιονομικά κενά.

Από αυτή την άποψη τα κυβερνητικά στελέχη δεν πρέπει να εκπλήσσονται όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών δυσπιστούν για τις ελαφρύνσεις και το κόστος τους ή δυσφορούν με τις έκτακτες ή πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αντιμετωπίζοντας συλλήβδην τους φορολογούμενους ως μπαταχτσήδες ή φοροκλέφτες.

Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πώς θα αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία, τη δυσφορία ή τις πιέσεις των δανειστών, όταν αυτές γίνουν έντονες ή εκτραπούν σε απαιτήσεις για δύσκολα μέτρα. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο δρόμος των «μονομερών ενεργειών», που δεν είναι όμως τόσο συμβατός με το δόγμα Μητσοτάκη «πρώτα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των δανειστών και μετά διαπραγματευόμαστε».

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η ευκαιρία να μπει η κυβέρνηση στη μεγάλη συζήτηση για τη δημοσιονομική στροφή και την αλλαγή των κανόνων της ευρωζώνης, ώστε αυτή να επιβιώσει σε ενδεχόμενη νέα ύφεση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: