9.9.19

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά... 1%!...

Αναιμική και κάτω από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά η κυβέρνηση στην αγορά και ειδικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες αποδείχτηκε η...
μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Εγκαταλείποντας πλήρως τα προεκλογικά σενάρια για μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης από 20% σε 15%, το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας, από την 1η Ιουλίου 2020. Η μείωση θα συνεχιστεί έως το 2023, ώστε να φτάσει αθροιστικά το 5%. 

Η εξαγγελθείσα μείωση θα αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ ασαφές παραμένει εάν και κατά πόσο θα ελαφρυνθούν οι εισφορές για τους ελεύθερους απασχολούμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον χρόνο, σε βάθος τετραετίας, θα προέλθει από το τμήμα των κρατήσεων που αφορούν τις «εισφορές υπέρ τρίτων» και αποτελούν πόρους για την ανεργία, την κοινωνική κατοικία και τον τουρισμό. Η συγκεκριμένη διάταξη θα επιφέρει μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό αλλά το ύψος της θα εξαρτηθεί και από το εάν, τελικώς, το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει και σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται υπέρ του Επικουρικού ΕΤΕΑΠ. 

Μια αντίστοιχη μείωση φαίνεται ότι ήδη εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της επικείμενης παρέμβασης Μηταράκη για τη στενότερη σύνδεση του τρίτου πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης με τις επικουρικές συντάξεις.

Εν αντιθέσει με την ασθενική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, επιθετική αποδεικνύεται η κυβερνητική παρέμβαση στα εργασιακά και, ειδικότερα, στον συνδικαλιστικό Νόμο 1264 του οποίου βασικές διατάξεις τελούν υπό αναθεώρηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το εύρος των παρεμβάσεων θα αποσαφηνιστεί εντός των επόμενων ημερών με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο σχεδίου Νόμου για το αναπτυξιακό το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση.

Προσκόμματα

Ωστόσο, και οι πρωθυπουργικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι προετοιμάζεται μια επιστροφή στις περιοριστικές διατάξεις του αντεργατικού νόμου 330/1976 με πρώτο ζητούμενο τη δημιουργία προσκομμάτων στις αποφάσεις των σωματείων για την κήρυξη απεργίας.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός εάν αντί για τα σωματεία-σφραγίδες που υποτίθεται επιχειρεί να αντιμετωπίσει «το ηλεκτρονικό μητρώο μελών σωματείων» και η καθιέρωση «υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων» που θεσπίζει η κυβέρνηση, δεν εξασφαλιστεί η μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών και της ψηφοφορίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη ρήτρα εξαίρεσης από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων «για τις υπό διάσωση ή υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις». Προανήγγειλε διάταξη για προσαύξηση στις υπερωρίες πέραν των ήδη συμφωνηθέντων για όλους όσοι απασχολούνται με μερική απασχόληση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεσμεύτηκε ότι όλες οι παρεμβάσεις για το συνδικαλιστικό και τα εργασιακά δεν θα είναι εκτός του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου.

● Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη, για την εξαίρεση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η τέως υπουργός Εργασίας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι με το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις γιατί μια επιχείρηση θα μπορεί να θεσπίζει χειρότερους μισθούς, όρους εργασίας και αμοιβής. 

Τις έντονες επιφυλάξεις του για τη χειροτέρευση της κατάστασης των ασφαλιστικών Ταμείων, στην περίπτωση που η μείωση ασφαλιστικών εισφορών δεν βασίζεται σε μια τεκμηριωμένη μελέτη, εξέφρασε και ο πρώτην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Κουτρουμάνης...

Χριστίνα Κοψίνη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: