1.4.19

Η στρατηγική Τσίπρα στην πορεία προς τις κάλπες...

Με επίκεντρο την οικονομία, την αλλαγή του κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη μάχη της καθημερινότητας και την...
αξιοποίηση των δικαστικών υποθέσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο θα πορευτεί ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εκλογές.

Ο μήνας που μόλις ξεκίνησε θεωρείται κρίσιμος για τις αποφάσεις που θα πάρει ο πρωθυπουργός. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του το πρώτο 20ήμερο του Απρίλη που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι το κλίμα στη Μακεδονία, καθώς και το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ταμεία (με κούρεμα οφειλής) και εφορίες που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. Είναι σαφές πως το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τον συμβιβασμό για την α΄ κατοικία θέλει να ολοκληρώσει το οικονομικό πλάνο που είχε φτιάξει.

Η καταβολή της δόσης των 970 εκατ. ευρώ την Παρασκευή στο Eurogroup στο Βουκουρέστι είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι που θέλει να ανέβει το Μαξίμου. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούσαν από την πρώτη στιγμή πως ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα, αν δεν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εκκρεμμότητα με τους Θεσμούς που θα καθησυχάσει τις αγορές. 

Οι υπέρμαχοι της εξάντλησης της τετραετίας βλέπουν πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω τόσο από μια πιθανή νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι όσο και από την πρόωρη αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πολλαπλάσιο κόστος για την αποπληρωμή τους και για αυτό η ελληνική πλευρά επιθυμεί να τα βγάλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από πάνω της. Το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,8% έως 5,3% και οι οφειλές ανέρχονται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιθυμεί ακόμα να αιφνιδιάσει και να στήσει τριπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, οι προθεσμίες έχουν αρχίσει να πιέζουν ασφυκτικά. Το αργότερο μέχρι τις 4 Μαίου θα πρέπει να έχει διαλυθεί η Βουλή και όλες οι διαδικασίες να ξεκινήσουν, αν κριθεί τελικά σκόπιμο. Υπάρχουν ακόμα στελέχη της πλειοψηφίας που θεωρούν κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου τη διεξαγωγή πρώτα των ευρωεκλογών, ωστόσο η πλειοψηφία έχει συνταχθεί με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα που δείχνει προς την 6η Οκτωβρίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η ενίσχυση του κοινωνικού - αριστερού προφίλ του κόμματος μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα, όμως σε μεγάλο βαθμό έχει "μπερδευτεί" και από το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις του κέντρου. Πολλοί κορυφαίοι, μεταξύ αυτών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ξεκαθαρίσει πως τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του κόμματος δεν αλλάζουν, ωστόσο το "κουβάρι" μπερδεύεται στην πορεία προς τις κάλπες. Στην εκδήλωση της 6ης Απριλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ερωτήματα και να οριοθετηθεί η ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος ενόψει της 26ης Μαίου και της σύμπραξης με την "προοδευτική συμμαχία" που προωθείται.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς που απηύθυνε χαιρετισμό και στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Στα "όπλα" του Αλέξη Τσίπρα έχουν προστεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων, ενώ οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν πως και η υπόθεση της Novartis δεν έχει κλείσει...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: