21.2.19

Eσωκομματικό «μασάζ»...

Την άλλη εβδομάδα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή...

Μετά την τρικυμία η νηνεμία. Ή τουλάχιστον η προσπάθεια να οδηγηθεί το καράβι σε απάνεμο λιμάνι. Αυτό είναι περίπου το...
κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις βολές που εξαπέλυσαν οι 53+ για την υπουργοποίηση των κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα και τη μεγάλη ενόχληση του Μαξίμου, καταβάλλεται εντατική προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Εσωκομματικές συσκέψεις
Στις εσωκομματικές συσκέψεις σε επίπεδο κορυφής που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, όλες οι πλευρές κρατάνε ήπια στάση. Είναι επίσης κοινή συμφωνία να «περιφρουρηθεί» ο εσωτερικός διάλογος από τυχόν «διαρροές». Φαίνεται ότι επιδιώκεται να βρεθεί ο τρόπος να συνεχιστεί το κεντροαριστερό άνοιγμα του κ. Τσίπρα χωρίς να προκαλούνται οι δημόσιες αντιδράσεις των 53+ και άλλων στελεχών του κόμματος που κάνουν ζημιά στη εικόνα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική θέση στη συζήτηση έχει ο τίτλος με τον οποίο θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Προς το παρόν (και μέχρι νεοτέρας) η συμφωνία είναι ο τίτλος στα ψηφοδέλτια να παραμείνει «ΣΥΡΙΖΑ», αλλά να υπάρχει αναφορά στις κεντροαριστερές συνεργασίες στα υλικά των ψηφοδελτίων. Σε γενικές γραμμές πάντως, φαίνεται να είμαστε ακόμα στο στάδιο του αμοιβαίου πολιτικού «μασάζ», χωρίς τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν καταλήξει σε ένα λεπτομερή οδικό χάρτη του κεντροαριστερού ανοίγματος.

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία ενώ προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η παρέμβαση Παππά
Ενδεικτική του εσωκομματικού κλίματος ήταν η σημερινή παρέμβαση του Νίκου Παππά. Μιλώντας στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού στον News 247, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε για τις εσωκομματικές αντιδράσεις σε Μαρωΐτη και Τόλκα, ότι: «Τέτοιου τύπου αντιδράσεις ακούω από το 2011. Κάθε φορά που επιχειρείται διεύρυνση υπάρχει κριτική, επαναλαμβανόμενη. Τα ακούμε και προχωράμε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προοδευτικό μέτωπο με προγραμματικό πυρήνα και σ αυτό το μέτωπο υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους δεν συμφωνούμε για όσα έγιναν χθες αλλά συμφωνούμε για όσα πρέπει να γίνουν αύριο.» Είναι όμως ενδεικτικό της προσπάθειας να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι ότι ο κ. Παππάς αρνήθηκε ότι υπάρχει «ομάδα» που αντιδρά συστηματικά ενώ απέφυγε τους χαρακτηρισμούς.

Από την άλλη μεριά, το μέλος της ΚΕ και βασικό στέλεχος των 53+ Μιχάλης Υδραίος σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών επιμένει ότι η υπουργοποίηση Τόλκα «διαμορφώνει πολλά και σοβαρά ερωτήματα».

Τα σχόλια για Πολάκη
Σε ένα άλλο ενδιαφέρον πεδίο, εμφανίστηκαν αρνητική σχόλια για τον Παύλο Πολάκη σε ΜΜΕ που κάθε άλλο παρά αντιπολιτευόμενα είναι. Ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι αυτά τα σχόλια συνιστούν φιλικές παροτρύνσεις στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να μην υπερβαίνει τα όρια. Άλλωστε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο παρείχε μεν πολιτική κάλυψη στον κ. Πολάκη, επισημαίνοντας όμως ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν πρέπει να παρασύρονται «σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά».

Η παρέμβαση Τσακαλώτου
Αναφορικά με τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC, έγινε πολύς λόγος για το αν ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι πιθανό η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές -στην πραγματικότητα είπε το αντίθετο. Πολύ λίγη συζήτηση όμως έγινε για το ίδιο το περιεχόμενο της συνέντευξης. Σε μια στιγμή ανεξέλεγκτης σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να μιλήσει με «εθνικούς» όρους, δηλώνοντας ότι τα δύο κόμματα εξουσίας πρέπει να υποστηρίξουν από κοινού στους δανειστές το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων. Ο κ. Τσακαλώτος είπε συγκεκριμένα: «Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».

Στο προσεχές μέλλον θα διαπιστώσουμε αν η δήλωση του κ. Τσκαλώτου εκφράζει μια ιδιαίτερη προσωπική στάση του ή μπορεί να συνιστά προάγγελο μιας διαφορετικής στάσης του ελληνικού πολιτικού κόσμου απέναντι στους δανειστές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: