2.2.19

Bye-bye στη Βρετανία του Brexit...

...λένε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις...

Στην είδηση, προχθές, για την επιστροφή της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες προκειμένου να «επαναδιαπραγματευτεί» το ντιλ του Brexit -κάτι που ωστόσο οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά- το BBC πρόβαλε κατά λάθος...
ένα σμήνος Spitfire που απογειώνονταν για κάποια πολεμική αποστολή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… Το βρετανικό δίκτυο διευκρίνισε αργότερα ότι η πρωθυπουργός δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με… Spitfire.

Χθες, η “Telegraph”, η εφημερίδα – προμετωπίδα του Brexit και του στρατοπέδου της εθνικής αναδίπλωσης, έγραψε απολύτως σοβαρά στο κεντρικό σχόλιό της πως «η καλύτερη ευκαιρία της Βρετανίας για να πάρει εκδίκηση από τις Βρυξέλλες για το bullying που έχει δεχθεί λόγω Brexit είναι να παραμείνει τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (!).

Βέβαια, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο αστεία όσο υπαινίσσονται τα παραπάνω περιστατικά και οπωσδήποτε διατηρεί απόσταση ασφαλείας από το κατά, τα άλλα πνευματώδες βρετανικό χιούμορ. Η αβεβαιότητα για το πώς θα καταλήξει αυτή η άνευ προηγουμένου διελκυστίνδα του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και η ανασφάλεια που δημιουργεί το ενδεχόμενο ενός ασύντακτου Brexit, αλλάζει σιωπηλά τον επιχειρηματικό χάρτη της Βρετανίας, καθώς, ως γνωστόν, η επιχειρηματικότητα ευδοκιμεί μόνο σε περιβάλλοντα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι μία στις τρεις βρετανικές επιχειρήσεις έχει ήδη μεταφέρει ορισμένες από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό ή εξετάζει αυτή την προοπτική υπό τον φόβο ενός ενδεχόμενου σκληρού Brexit, όπως δείχνει τελευταία δημοσκοπική μέτρηση από το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD) τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες.

«Ατομικό Brexit»

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1.202 επιχειρήσεων το διάστημα 17-19 Ιανουαρίου και έδειξε ότι οι υπεύθυνοι περισσοτέρων από μία στις δέκα έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται εκτός Βρετανίας δεδομένου ότι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία γίνεται όλο και πιο πιθανό. Οι διευθύνοντες του 29% των εταιρειών που ρωτήθηκαν εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το Brexit θέτει σε κίνδυνο τις δραστηριότητές τους εντός της χώρας και είτε προχώρησαν ήδη σε μερική μετεγκατάσταση, είτε σκοπεύουν να το κάνουν άμεσα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που φεύγουν από τη Βρετανία αναζητούν για μετεγκατάσταση κάποια χώρα της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, το 11% έχει ήδη προχωρήσει σε μετεγκατάσταση, το 5% προετοιμάζει σχετικές ενέργειες και το 13% εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό. Στις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες όσο και μικρότερες, ενώ οι εξαγωγικές εταιρείες σκέφτονται σοβαρότερα το ενδεχόμενο «ατομικού Brexit», με τα δύο τρίτα εξ’ αυτών να επιδιώκουν μετακίνηση στο εξωτερικό.

«Η αποκτειθείσα με σκληρή προσπάθεια φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως ενός σταθερού, προβλέψιμου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις έχει γίνει συντρίμμια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του IoD Έντουϊν Μόργκαν.

Πάντως, για την κυβέρνηση του Λονδίνου, άλλα είναι τα σοβαρά… Έτσι, αντί να χαιρετίσει και να καλωσορίσει την τελευταία οδηγία της Ε.Ε. που επιτρέπει στους Βρετανούς να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες – μέλη μετά το Brexit, την κατήγγειλε και από πάνω επειδή στο σχετικό κείμενο το Γιβραλτάρ περιγράφεται με τον κυριολεκτικό όρο ως βρετανική αποικία.

Σημειωτέον ότι ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται την Ε.Ε. χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου για μια περίοδο που φτάνει έως και τις 90 ημέρες ακόμη κι αν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Το Λονδίνο πάντως… θύμωσε για την αναφορά στο Γιβραλτάρ και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. διεμήνυσε πως «δεν είναι αποικία και είναι εντελώς ανάρμοστο να χαρακτηρίζεται μ’ αυτό τον τρόπο». Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε επίσης ότι «είναι απαράδεκτο» να χαρακτηρίζεται το Γιβραλτάρ αποικία του στέμματος, καθώς είναι «μέλος της «οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου».


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: