19.2.19

Απόσταση κυβέρνησης – τραπεζών...

...στο τελικό σχέδιο για την προστασία της Α' Κατοικίας...

Προβληματισμοί διατυπώνονται από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τη μορφή που λαμβάνει η προφορική συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με το...
νέο πλαίσιο προστασίας της Α΄ Κατοικίας που θα διαδεχθεί το «νόμο Κατσέλη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στο προσχέδιο διατάξεων που κοινοποιήθηκε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου, παρατηρούνται αρκετά γκρίζα σημεία. Η πλευρά των τραπεζών επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των όσων συμφωνήθηκαν στις δύο συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, την προηγούμενη εβδομάδα, και όσων αποτυπώνονται στο σχέδιο νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι και από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, μετά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των τραπεζών (μετείχαν οι κ. Νίκος Καραμούζης, Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Θοδ. Καλαντώνης και η Χαρούλα Απαλαγάκη), αφέθηκε να εννοηθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στην αποτύπωση του νέου πλαισίου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνεται πως «... καθώς οι εκπρόσωποι των τραπεζών κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει ακόμη επέλθει συμφωνία για αρκετές παραμέτρους της νέας ρύθμισης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί συνολικά μόλις δημοσιοποιηθεί το τελικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης».

Η Πειραιώς δεν παρείχε περισσότερες διευκρινίσεις, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τις διαφωνίες να εντοπίζονται στις διατάξεις σχετικά με την πλήρη ισχύ του νέου πλαισίου έναντι των παλαιότερων. Με άλλα λόγια, για τις τράπεζες, το ΤΧΣ και την Ευρώπη αλλά και για την ΤτΕ, το νέο πλαίσιο προστασίας θα πρέπει να συνιστά τομή και, επί της ουσίας, να αποτελέσει το εργαλείο για τη διαχείριση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, αφήνοντας οριστικά πίσω το «νόμο Κατσέλη». 

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, στις διατάξεις που γράφονται από την κυβέρνηση δεν προκύπτει σαφώς, αφήνοντας περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες και την παράλληλη ύπαρξη νομικών πλαισίων διαφορετικών ταχυτήτων ως προς την Α' Κατοικία, που ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, προστασίας των δανειοληπτών που έχουν ανάγκη και εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: