2.2.19

Υποχρεωτική πλέον η κατάθεση «πόθεν έσχες»...


...και για τους δικαστές ...

Με χθεσινή του απόφαση το ΣτΕ υπό την προεδρία της Αικ. Σακελλαροπούλου απέρριψε τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων που ζητούσαν...
να ακυρωθεί η υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Είχαν προηγηθεί αρκετές παρόμοιες προσφυγές στο παρελθόν όπως και αιτήσεις αναίρεσης κάθε φορά που μία κυβέρνηση νομοθετούσε για τον τρόπο που και οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να υποβάλλουν «πόθεν έσχες», όπως και όλοι οι υπόλοιποι υπόχρεοι (βουλευτές, υπουργοί, αιρετοί, δημοσιογράφοι κ.λπ.). Φαίνεται ότι οι τελευταίες προσπάθειες της νομοθετικής εξουσίας, επί υπουργίας Μ. Καλογήρου, προκειμένου να γίνουν οι τελικές αλλαγές και ρυθμίσεις σε συνεννόηση με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και με την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμφωνία απέδωσαν καρπούς

Η Επιτροπή του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές και κατά συνέπεια έγινε δεκτή η ρύθμιση για τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής πλήρους «πόθεν έσχες» των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την απόφαση έπρεπε να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση αναστολής και να κριθούν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί. Το σκεπτικό σημειώνει ότι μπορεί οι ωφέλειες για το δημόσιο συμφέρον να είναι περισσότερες από την ενδεχόμενη στάθμιση βλάβης των αιτούντων (οι οποίοι σε κάθε περίπτωση μπορούν να προσφύγουν αυτοτελώς αν αδικηθούν).

Επισημαίνεται ότι ο νέος τρόπος συγκρότησης της 11μελούς επιτροπής ελέγχου (με πλειοψηφία ανωτάτων δικαστικών πλήρους απασχόλησης) διασφαλίζει την ανεξαρτησία. Κρίνεται ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί βάσιμος ο λόγος περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης για την αναγκαστική εκτίμηση της εμπορικής αξίας και της κινητής περιουσίας, διότι για το ζήτημα αυτό δεν υπάρχει προηγούμενη δικαστική κρίση.

Με δύο λόγια, το ΣτΕ αποφαίνεται ότι: απορρίπτονται οι προσφυγές και δεδομένου ότι τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχουν υποβληθεί «πόθεν έσχες» δικαστικών «συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προάσπιση της διαφάνειας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και στην ενίσχυση του κύρους και στην προστασία προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις εξουσίας (και δη των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών) από αόριστες και αβάσιμες καταγγελίες εναντίον τους, οι οποίοι επιβάλλουν την, ανά εύλογα χρονικά διαστήματα, περιοδική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Αυτό βοηθάει όχι μόνο την πρόληψη και καταστολή ενδεχόμενων κρουσμάτων διαφθοράς αλλά στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών αφενός, και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αφετέρου. Ενδεχόμενη δε αναστολή όταν η συντριπτική πλειοψηφία των υποχρέων αποδέχθηκε το σύστημα υποβολής θα πλήξει καίρια τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών/υποχρέων που υπέβαλαν δηλώσεις».

Αντα Ψαρρά

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: