27.2.19

Προοδευτικό μέτωπο...

Είναι πια ξεκάθαρο ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς απειλεί σήμερα την Ευρώπη. Μετά από μια παρατεταμένη και πολυεπίπεδη κρίση, οι...
παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν έχουν πλέον πειστικές απαντήσεις στο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που κατακλύζει τα μεσαία στρώματα. 

Και η Ακροδεξιά, με τον υπεραπλουστευμένο λαϊκιστικό της λόγο, γεμάτο αυταρχισμό, μίσος και ξενοφοβία, έρχεται σε διάφορες μορφές και εκδοχές να καλύψει το σοβαρό αυτό πολιτικό κενό.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι ένα φαινόμενο, και τα φαινόμενα έχουν αιτίες. Οι αιτίες αυτές σχετίζονται με το περίφημο «μοντέλο των αγορών» που επιβλήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ένα μοντέλο που υποσχόταν ανάπτυξη μέσα από την απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων, την αποδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας, την επιβολή καταναγκαστικών επιλογών, την εξώθηση ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας στη φτώχεια και την ανεργία.

Σήμερα, λοιπόν, το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη είναι διπλό. Από τη μια μεριά η ευθεία, κατά μέτωπον αντιπαράθεση με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, στη βάση των αρχών του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. 

Και από την άλλη η οικοδόμηση μιας ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης απέναντι στο σημερινό μοντέλο, μιας πρότασης που θα θέτει τις ανάγκες των πολλών πάνω από τις επιδιώξεις των λίγων. Και πρέπει να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Το καθένα μόνο του δεν αρκεί.

Αυτό είναι το νόημα της πρόσκλησης που απηύθυνε εχθές σε όλο τον προοδευτικό κόσμο ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό είναι που πρέπει να γίνει, πέρα από ηγεμονισμούς και μικροπολιτικές επιδιώξεις. Οι καιροί δεν περιμένουν...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: