21.2.19

Τελευταίες πινελιές για το νέο πλαίσιο...

Χωρίς να αλλάζουν τη βασική δομή και φιλοσοφία του νέου θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, θα...
εξεταστούν επίσης το πότε θα μπορεί να είναι έτοιμη η πλατφόρμα που θα επεξεργάζεται τα αιτήματα καθώς και η διάρκεια της προστασίας.

Τα όρια επιλεξιμότητας για υπαγωγή στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, το είδος των δανείων που θα υπαχθούν και τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια (κινητά, ακίνητα, καταθέσεις κ.ά.) για την επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο έχουν «κλειδώσει», υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, λίγες ώρες πριν αποσταλούν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές οι παρατηρήσεις επί του ελληνικού σχεδίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν θέματα προς διευκρίνιση, σημαντικά μεν, που δεν αλλάζουν ωστόσο τη βασική αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του νέου πλαισίου, όπως αυτή προέκυψε μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών την περασμένη Πέμπτη.

Ενα από αυτά, που έχουν τεθεί υπό μορφή ερωτήματος, είναι πότε θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα που θα επεξεργάζεται τα αιτήματα των «κόκκινων» δανειοληπτών, ώστε να διαπιστώνεται ποιοι είναι επιλέξιμοι. Κι αυτό, γιατί χωρίς την πλατφόρμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον Μάιο, καθώς υπάρχει η εμπειρία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Προβληματισμός υπάρχει αναφορικά με τη διάρκεια της προστασίας καθώς αν είναι στο διηνεκές, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος… εφησυχασμού των δανειοληπτών με την προσδοκία να καταστούν κάποια στιγμή επιλέξιμοι, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Επιπρόσθετα, ένα μόνιμο πλαίσιο προστασίας θα κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, καθώς οι τράπεζες θα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές αν υπάρχει… κίνητρο να «κοκκινίσει» το δάνειο.

Προκειμένου λοιπόν να μη δημιουργηθούν ηθικοί κίνδυνοι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πλαίσιο θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ και θα αφορά μόνο τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών μέχρι τις 31/12/2018. Θα υπάρχει ωστόσο πρόνοια για ειδικές περιπτώσεις (ανέργους, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κ.λπ.).

Ο στόχος

Επί της ουσίας όμως η διάρκεια του πλαισίου προστασίας θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά του καθώς ο στόχος είναι η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που θα ενταχθούν να γίνουν και πάλι ενήμερα.

Αυτή άλλωστε είναι και η βασική φιλοσοφία, δηλαδή να περάσουμε από την «παθητική προστασία» στην ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων προστατεύοντας την πρώτη κατοικία. Ερώτημα παραμένει αν η νέα πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για τον προδικαστικό έλεγχο των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο. Πρόκειται για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, δηλαδή στην εκπνοή του νόμου και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών τα εισοδηματικά κριτήρια είναι: 12.500 για ένα άτομο, 21.000 για ζευγάρι, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που θα ρυθμίζονται μέσω της πλατφόρμας, προβλέπεται επιμήκυνση δανείου έως και 25 έτη αναλόγως της ηλικίας του δανειολήπτη. Σε κάθε περίπτωση, στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν μπορεί να ξεπερνάει το 80ό έτος. Το ύψος του επιτοκίου καθορίζεται στο 2%+ euribor 3μήνου.

Επίσης συμφωνήθηκε «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: