2.2.19

"Aπό την ανασυγκρότηση σε έναν νέο κατακερματισμό"...


Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, με αποκορύφωμα τους ισχυρούς τριγμούς που προκλήθηκαν λόγω Μακεδονικού, τις διαγραφές στελεχών και τις μαζικές αποχωρήσεις που επακολούθησαν ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι...
ακόμη μια προσπάθεια ενότητας, ανασυγκρότησης και διεύρυνσης στην Κεντροαριστερά -από τις πολλές που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια- απλά αποτυγχάνει.

Και δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη για την παραπάνω διαπίστωση από την άποψη που διατύπωσε δημόσια την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Αλιβιζάτος, ένα πρόσωπο που υπολήπτονται άπαντες στην Κεντροαριστερά και το οποίο έχουν προτείνει ακόμη και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (το 2015 το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ). Υποστήριξε λοιπόν ο συνταγματολόγος ότι «ο νέος φορέας δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στην προσδοκία των 210.000 πολιτών που πήγαν στις κάλπες και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπόρεσε να αναγεννήσει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

Την εκτίμηση αυτή σιγοψιθυρίζουν στα κεντροαριστερά πηγαδάκια οι περισσότεροι κομματικοί παράγοντες, ελάχιστοι είναι όμως εκείνοι που το παραδέχονται ανοιχτά. Η πραγματικότητα πάντως δείχνει ότι είναι πενιχρά τα πολιτικά οφέλη της στρατηγικής της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, που κάποτε διατεινόταν ότι τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και έχει φτάσει σήμερα –όπως δεκάδες στελέχη καταγγέλλουν, εγκαταλείποντας το εγχείρημα– να κινείται συχνά σε μια γραμμή σύμπλευσης με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αδιαμφισβήτητα, η αντιΣΥΡΙΖΑ λογική έχει επικρατήσει. Γι’ αυτό και τα επαναλαμβανόμενα προσκλητήρια για διάλογο και οι πρωτοβουλίες σύγκλισης της Αριστεράς με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, με απώτερο σκοπό την προοδευτική διακυβέρνηση -όπως συμβαίνει άλλωστε στην Ευρώπη- απορρίπτονται συνοδεία προσβλητικών -αρκετές φορές- χαρακτηρισμών.

Εκτακτο συνέδριο

Σε αυτό το σκηνικό, με μοναδικά εναπομείναντα κόμματα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ, η Φώφη Γεννηματά καταφεύγει στη λύση του έκτακτου συνεδρίου, έχοντας προαναγγείλει το τέλος του πολυκομματικού φορέα και τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο με κοινά εκλεγμένα όργανα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ανάλογη συνάντηση είχε προηγηθεί με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Χθες, η κ. Γεννηματά συγκάλεσε την Εκτελεστική Γραμματεία και αύριο θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ξενοδοχείο «Κάραβελ»), δίνοντας μια πρώτη γεύση των βημάτων μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Εξυπακούεται ότι η εικόνα αποψίλωσης και συρρίκνωσης που εκπέμπεται, ειδικά μετά το πολιτικό διαζύγιο με τη ΔΗΜΑΡ, υποχρεώνει τη Χαριλάου Τρικούπη σε κινήσεις συμβιβασμού και σύμπνοιας με τους «παίκτες» που μένουν να στηρίζουν το σχήμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, συναινετικά αναμένεται να λυθεί το θέμα της υποψηφιότητας Παπανδρέου στην Αχαΐα και του Ευάγγ. Βενιζέλου (απέκλεισε δημόσια ότι θα κατέβει με σταυρό στην Α' Θεσσαλονίκης και φημολογείται ότι θα τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας).

Οι εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψάχνουν μια «Νέα Αρχή»

Σε φάση αναζήτησης βρίσκεται την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ και η ευρύτερη Κεντροαριστερά που αυτοποθετείται εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης νέων συμμαχιών και συσπειρώσεων, πολίτες που ανήκουν στο κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου σε συνεργασία με τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς και άλλους ομοϊδεάτες τους από τον δημοκρατικό μεταρρυθμιστικό αριστερό χώρο συναντώνται αύριο (11.00, ξενοδοχείο «Stanley») σε κοινή εκδήλωση διαλόγου και συντονισμού με τίτλο «Για μια Νέα Αρχή».

Οπως έγινε γνωστό, το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και ο επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης.



Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: