2.2.19

Διαψεύδει την "Καθημερινή"...


...επιτίθεται στη Ν.Δ. ...
Απαντήσεις τόσο σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όσο και στη Νέα Δημοκρατία που έσπευσε να υιοθετήσει το...
εν λόγω δημοσίευμα, έδωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Σημειώνεται ότι το σχετικό δημοσίευμα ήταν της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (στο φύλλο της Παρασκευής) κι είχε τίτλο «"Παιχνίδια" με την ψήφο των αποδήμων». Σύμφωνα με την «Κ», η κυβέρνηση «καταθέτει πρόταση-εμπαιγμό» για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς η ψήφος τους «δεν θα προσμετρείται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα έχει ανύπαρκτη επιρροή επί των εκλογικών συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων».

Όπως πρόσθετε μάλιστα, η εφημερίδα, «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ επιμένουν ότι είναι κατάφωρα αντισυνταγματική» η συγκεκριμένη πρόταση. 

Με βάση το παραπάνω δημοσίευμα, ο γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Τάκης Σκανδαλάκης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εμπαίζει τους Έλληνες του εξωτερικού», προσθέτοντας ότι «ο φόβος πριν την κάλπη οδηγεί την κυβέρνηση σε πρωτοφανείς ενέργειες».

«Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της χθεσινής “Καθημερινής”, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες να καταθέσει νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό», ανέφερε επίσης ο κ. Σκανδαλάκης στη σχετική ανακοίνωση και τόνισε:

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του για άλλη μια φορά εμπαίζουν τους Έλληνες του εξωτερικού. Αντί να υιοθετήσουν την πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι απλή και πλήρως συνταγματική, καταθέτει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων που μένουν στο εξωτερικό, το οποίο είναι προδήλως αντισυνταγματικό.

Δίνει το “δικαίωμα” στους Έλληνες του εξωτερικού να εκλέξουν 3 βουλευτές αλλά δεν υπολογίζει την ψήφο τους στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων και επομένως στον καθορισμό των συνολικών εδρών που λαμβάνει κάθε ένα από αυτά. Θεωρεί τους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό πολίτες δεύτερης κατηγορίας και προφανώς ανίκανους να αποφασίσουν για τις τύχες της χώρας μας.

Απαντήσεις με αιχμές

Με βάση τα παραπάνω, ο Αλέξης Χαρίτσης εξέδωσε ανακοίνωση, στα οποία επί της ουσίας επισημαίνει τα εξής: 

Το Υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, σύμφωνα με το ά. 256 του ν. 4555/2018 και κατόπιν διαβούλευσης με όλα τα κόμματα, προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής, στελεχωμένης από επιστήμονες υψηλού κύρους και από υπηρεσιακούς παράγοντες με μακρά εμπειρία στο αντικείμενο, για τη διερεύνηση και την επεξεργασία πρότασης για τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος της ψήφου των εκτός Επικράτειας εκλογέων.
Ύστερα από σειρά συνεδριάσεων και τη διατύπωση, από όλα τα μέλη, πλήθους προτάσεων και επεξεργασιών για κάθε μία από τις επιμέρους πτυχές του ζητήματος, η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υποβάλει προς το Υπουργείο Εσωτερικών το πόρισμά της.
 Μέχρι την υποβολή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής και, ασφαλώς, μέχρι την υιοθέτηση ή την απόρριψη ενός τέτοιου πορίσματος από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Κυβέρνηση, οποιαδήποτε διασπορά φημών, σεναρίων ή «πληροφοριών», τραυματίζει το δημόσιο διάλογο, υποβαθμίζοντας τη θεσμικά οργανωμένη διαβούλευση επί του θέματος σε πρόχειρους, ερασιτεχνικούς και ευτελείς, «συνταγματισμούς».
 Τα μέλη που κλήθηκαν να στελεχώσουν την Επιτροπή, επιλέχθηκαν ως εμπειρογνώμονες κύρους, που με όρους επιστημονικής αξιοσύνης και θεσμικής σοβαρότητας θα συνέβαλλαν στην επίλυση του προβλήματος, πέρα και έξω από κομματικές σκοπιμότητες. Η υποβάθμισή τους σε «γνωρίζοντες τι συζητείται στο πλαίσιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων» δεν βοηθά, ούτε φυσικά στην ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, αλλά ούτε και στη διαφύλαξη του δικού τους επιστημονικού κύρους.
Εξαπολύοντας πυρά κατά της Ν.Δ., ο υπουργός τόνισε επίσης ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση όφειλε να γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια... ότι ο διακομματικός διάλογος επί ζητημάτων συνταγματικής τάξης και η θεσμικά οργανωμένη επιστημονική διερεύνηση ενός τόσο σύνθετου και κρίσιμου ζητήματος, που πράγματι απασχολεί επί δεκαετίες χιλιάδες πολίτες, οφείλουν να παραμένουν σε επίπεδο διαφορετικό από εκείνο στο οποίο συνηθίζει η ίδια να αναπτύσσει την επικοινωνιακή της στρατηγική».

Επίσης, έστειλε το μήνυμα ότι «όσοι – μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής – προτρέχουν να δημοσιοποιήσουν ή να διαρρεύσουν συμπεράσματα που δεν έχουν ληφθεί, μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο σώφρονες.  Το ζήτημα της διευκόλυνσης της πολιτικής συμμετοχής των συμπολιτών μας που ζουν στο εξωτερικό είναι κρίσιμο. Σίγουρα σοβαρότερο από τα τρέχοντα της κομματικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: