17.2.19

Μπορεί η Ελλάδα να βγάλει κι άλλον Τσιτσιπά;...


Βρισκόμαστε στο μακρινό 1973. Ο θρύλος του τένις, Νικόλας Καλογερόπουλος, φτάνει στον τελικό του τουρνουά του Ντε Μόινς. Μπορεί να χάνει από τον διάσημο Αμερικανό Clark Graebner, γίνεται, όμως, ο πρώτος...
Έλληνας τενίστας που συμμετέχει στα τελικά του ATP Tour.
Έπρεπε να περάσουν συνολικά 45 χρόνια, για να καταφέρει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αυτή τη φορά, να αγγίξει το ρεκόρ του κ. Καλογερόπουλου, και να κάνει ξανά γνωστή την Ελλάδα για το τένις της, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Η δουλειά, όμως, γίνεται χρόνια πριν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.
Στα παρυφές του Υμηττού, ο οποίος έχει σκεπαστεί από τα σύννεφα, συναντώ τον Ανδρέα Φραγκούλη και τον Γρηγόρη Αναγνωστόπουλο, προπονητές για χρόνια και συνάμα υπεύθυνοι της ακαδημίας του Ομίλου Αντισφαίρισης της Ηλιούπολης, ενός από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους στην Ελλάδα, με περισσότερα από 300 μέλη - αθλητές.
Οι δύο τους ξεκινούν να ασχολούνται με το τένις στις αρχές του 1990, τότε που το άθλημα στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. «Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχε τίποτα στη χώρα, μόνο δυο τρεις όμιλοι σε όλη την Αττική, στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισιά και τη Φιλοθέη. Δεν μπορούσες να βρεις γήπεδα να παίξεις. Δεν μιλάω για το '70 που ήμασταν εμείς παιδιά. Τότε έπαιζε πάρα πολύ λίγος κόσμος στην Ελλάδα» εξηγεί ο Ανδρέας Φραγκούλης.

O Ανδρέας Φραγκούλης και ο Γρηγόρης Αναγνωστόπουλος, προπονητές για χρόνια και συνάμα υπεύθυνοι της ακαδημίας του Ομίλου Αντισφαίρισης της Ηλιούπολης. Φωτο: Άκης Κατσούδας/LIFO

Όπως παραδέχονται οι δυο τους, πράγματι το τένις ήταν ελιτίστικο εκείνες τις εποχές, καθώς αγωνίζονταν μόνο εκείνοι που ζούσαν στις ακριβές περιοχές της πόλης. Η συγκεκριμένη «ρετσινιά» πλανάται για αρκετά χρόνια πάνω από το άθλημα στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, που, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει γίνει μαζικό.

«Υπάρχουν πια αξιόλογοι παίκτες οι οποίοι παίζουν σε πανελλήνια πρωταθλήματα και παίζουν στο Κερατσίνι και το Πέραμα που κάποτε θεωρούνταν φτωχογειτονιές» σημειώνει ο προπονητής.  
 «Αν κάτσεις και κάνεις μια έρευνα για τα δημογραφικά και τα οικονομικά της κάθε οικογένειας που στέλνει τα παιδιά της σε μας, θα καταλάβαινες πως κάτι τέτοιο σήμερα δεν ισχύει. Το τένις είναι ένα φθηνό άθλημα. Ένα παιδί το οποίο προπονείται 3 με 4 φορές την εβδομάδα, θα πληρώσει από 50 έως 80 ευρώ τον μήνα. Είναι τα ίδια περίπου χρήματα, μ' αυτά που θα έδινε για να παίξει σε μια ομάδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου» συμπληρώνει ο έφορος του συλλόγου, Στάθης Λιβανός.   
Οι τελευταίες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη έχουν προκαλέσει, σύμφωνα, με τον κ. Λίβανο μια έκρηξη εγγραφής νέων αθλητών στην ομάδα. «Φέτος μπήκαν στον σύλλογο πάνω από 40 παιδιά. Είναι πρωτόγνωρο νούμερο, δεν το έχουμε δει ξανά ποτέ» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει. «Θα γίνει αυτό που συμβαίνει νομοτελειακά στην Ελλάδα με τις διεθνείς επιτυχίες. Όταν η Ελλάδα πήρε το '88 το ευρωπαϊκό με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, όλοι βγήκαμε να παίξουμε μπάσκετ. Το ίδιο θα γίνει και τώρα». 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

πηγη lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: