2.2.19

Τελευταίες «πινελιές» πριν το ταξίδι στην Άγκυρα...


Το νέο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας, Burak Özügergin, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα. Ο...
Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στη γειτονική χώρα προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα πως η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, ενώ θα ενημερώσει τον Τούρκο πρόεδρο για τα όσα συζητήθηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα», τόνισε από την Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας, υπερασπιζόμενος την εθνική γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνησή του.

Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι «η όποια λύση θα είναι προς όφελος και πρέπει να είναι προς όφελος και παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ενώ ταυτόχρονα είπε πως πιστεύει ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν εξίσου και δίκαια, ισότιμα, τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους.

Μηνύματα της Άγκυρας στην Αθήνα

Στην αντίπερα όχθη η Τουρκία φρόντισε να στείλει μηνύματα προς την Αθήνα για το Αιγαίο και να επαναφέρει και το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Την Τετάρτη (30/01) πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας με κεντρικά θέματα τις εξελίξεις στη Συρία και στο μέτωπο της τρομοκρατίας.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς αναφορές προς την Ελλάδα, όμως τα μηνύματα της Άγκυρας είναι εμφανή.

«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας» αναφέρεται στο ανακοινωθέν με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις μόνιμες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος γίνεται έμμεση αναφορά στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, καθώς τονίζεται ότι «είναι απαράδεκτο χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: