3.2.19

Από ξένο πουγκί...



«Ε ρε τι τραβάμε και δεν το μαρτυράμε. Ε ρε τι τραβάμε και δεν το μαρτυράμε!». Το είπε δυο φορές. Την πρώτη, πιο μαμαδίστικα, σχεδόν τρυφερά. Τη δεύτερη, πιο εμφατικά, περισσότερο σπαραξικάρδια, με κάτι από υποδόριο θυμό.

Την...
είχα προσέξει πρωτύτερα, καθώς πολύ μου είχαν αρέσει τα χέρια της. Ευγενικά δάχτυλα αφημένα εξίσου ευγενικά πάνω στην τσάντα της. «Σας συμβαίνει κάτι;» τη ρώτησε η διπλανή της. «Μα δεν βλέπετε πως θέλουν ν’ αυξήσουν τον κατώτατο μισθό και ούτε αυτό τους αρέσει;» απάντησε η κυρία «ευγενικά δάχτυλα». Το εγγόνι της σκεφτόταν, που θα χαιρόταν με την αύξηση, και με την αντιπολίτευση τα είχε, που «λέει άλλ’ αντ’ άλλων».

Συνήθως, σε συζητήσεις τέτοιου είδους (κοινωνικές μεν, ανάμεσα σε αγνώστους δε, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα ως επί το πλείστον), σπάνια ακούς κάτι υπέρ (αυτής) της κυβέρνησης. Οχι ότι ακούς υπέρ της αντιπολίτευσης. Απλά οι περισσότεροι κάποιο παράπονο έχουν από τον Τσίπρα ή την Αριστερά ή από τα όνειρά τους που εθνικοσοσιαλίστηκαν ή από τα όνειρά τους που ήταν πάντα «δικά τους» και ποτέ «και των άλλων» και σαν πολύ απογοητευμένοι δηλώνουν με κάθε ευκαιρία. Γι’ αυτό και σχεδόν με εντυπωσίασε η στάση της κυρίας.

Της κυρίας, αλλά και του κυρίου. Που μπορεί η στάση του να μην ήταν μη αναμενόμενη μεν, ήταν άκρως εντυπωσιακή δε! Πρωινό καθημερινής σε γνωστό πολυκατάστημα τροφίμων. «Θέλετε πλαστικές σακούλες; Εχουν ακριβύνει» του λέει η υπάλληλος, προσπαθώντας (φαντάζομαι) να μας γλιτώσει από ακόμα ένα πλαστικό. «Εννοείται!» της απαντά ο ηλικιωμένος κύριος με το γεμάτο καρότσι. «Σιγά μην τα δώσω στον Τσίπρα! Φέρε εδώ καμιά δεκαριά!».

Τα ’χασα. Διάπλατα άνοιξαν τα μάτια μου, σαν της γάτας στο σκοτάδι, πέρα δώθε κουνήθηκε το κεφάλι μου, σαν του βρεγμένου σκύλου, και μια πραγματική απορία ξεπρόβαλε από τα σωθικά μου: «Συγγνώμη, τι είπατε;». «Σιγά μη σώσει ο Τσίπρας το περιβάλλον! Στην τσέπη του τα βάζει. Φέρε σακούλες, κοπελιά!».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Νόρας Ράλλη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: