27.2.19

Έμφαση στη διεύρυνση στον μεσαίο χώρο...

Στις 15 Μαρτίου παρουσιάζεται το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ...

Για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν χρόνια το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δήλωση μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας, που μάλιστα είχε ρόλο προπαρασκευαστικό για τη...
συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής, ήταν μια κίνηση που προκάλεσε εντύπωση.

Ήταν εμφανές πως με τη χθεσινή του πρωτοβουλία ο πρωθπουργός ήθελε να δώσει έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων προτάσσοντας το "φρένο" που θέλει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. “Η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να λάβει γρήγορα, όπως και έγινε, απάντηση τόσο από τον ΚΙΝΑΛ όσο και από το Ποτάμι για τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο προωθεί η Φώφη Γεννηματά, έχει ενοχλήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο βλέπουν πως η άρνηση του ΚΙΝΑΛ και η επιμονή της προέδρου του να ακολουθήσει μοναχική πορεία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απευθυνθεί η Κουμουνδούρου στα αντιδεξία αισθήματα πολλών ψηφοφόρων του πρώην ΠΑΣΟΚ. Η ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ θα είναι συνεχής το επόμενο διάστημα και η αφαίρεση στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη θα δίνει μια εικόνα αποδόμησης του Κινήματος, το οποίο έτσι και αλλιώς πιέζεται εξαιρετικά δημοσκοπικά.

Τα θετικά νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή, οι εκδηλώσεις με στελέχη της κεντροαριστεράς σε όλη την Ελλάδα, οι δημοτικές εκλογές, αλλά και οι ευρωεκλογές θα είναι τα “όπλα” που θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στην άνοιξη, προκειμένου να πιέσει ακόμα πιο πολύ το Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν στις 15 Μαρτίου να ανακοινώσουν τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, ενώ θα έχει προηγηθεί η δημιουργία μιας εκλογικής επιτροπής που θα συμμετέχουν και συνεργαζόμενοι από την κεντροαριστερά. Οι υποψηφιότητες για την ευρωλίστα, άλλωστε φαίνεται να είναι ήδη αρκετές οπότε θα χρειαστεί να γίνει ιδιαίτερη επεξεργασία σε αυτό το πεδίο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε αναλυτική προετοιμασία του κειμένου που θα κληθεί να εγκρίνει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή και θα αφορά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για συμμαχίες με προοδευτικό πρόσημο. Την πρώτη μιάμιση ώρα της συζήτησης στο τραπέζι μπήκε το “σπάσιμο” των τεσσάρων δήμων και αποφασίστηκε με το θέμα να ασχοληθεί διυπουργική επιτροπή.

Οι εκλογές

Ο πρωθυπουργός παραμένει πιστός στη γραμμή για εξάντληση της τετραετίας παρά το γεγονός πως όταν ρωτήθηκε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αν οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, απέφυγε να το επαναλάβει τονίζοντας πως “έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κορυφαία στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, αλλά και ο Νίκος Βούτσης με περισσότερους αστερίσκους πλέον, εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για τετραπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, αν τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει το Μαξίμου.

Το newpost.gr είχε δημοσιεύσει το Σάββατο το περιεχόμενο των κρυφών δημοσκοπήσεων που έχουν στη διάθεσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το περιβάλλον κινείται και η χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε μέσα από το δελτίο ειδήσεων του OPEN. Τα στοιχεία της μέτρησης δείχνουν τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων να βρίσκεται στις 6,5 μονάδες, και τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος να έχει ανέβει στο 53%.

Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που προκαλεί “πονοκεφάλους” στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, το 67% δηλώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, ενώ το 66% αρνείται να αποκαλέσει την γειτονική χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε που στο Μαξίμου θα συνεχίσουν να επικεντρώνουν στην παρουσία των κορυφαίων στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα προετοιμάζοντας την επίσκεψη και του πρωθυπουργού μέσα στον Μάρτιο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: