1.2.19

Μάχη κυβέρνησης-ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού...Αντίθετη η ΝΔ στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τρεις βουλευτές «αποδήμων»...

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκρούονται πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση με την οποία οι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό θα μπορούν να...
ψηφίζουν στον τόπο διαμονή τους, αλλά η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού αποτελέσματος. 

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή» οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα ψηφίζουν όπως οι Έλληνες επί ελληνικού εδάφους για την εκλογή της Βουλής. Συγκεκριμένα θα ψηφίζουν μόνο για τρεις βουλευτές «αποδήμων», αλλά η κατανομή των «υπολοίπων» 297 εδρών στην επικράτεια θα προκύπτει μόνο από τις ψήφους των Ελλήνων που ψηφίζουν στο εσωτερικό.

 Ακολούθησε η άμεση αντίδραση της Ν.Δ. η οποία αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η ΝΔ θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: