6.2.19

Η «παγωμένη» χειραψία...

...και τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Ερντογάν...

Ακόμα ένα δύσκολο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε θυμίζοντας το τετ α τετ που είχαν στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ο...
χρόνος της συνάντησης είχε ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο. 

Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για "ειλικρινή διάλογο και καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας". Η καταγραφή των διαφορών των δύο πλευρών ήταν λεπτομερής κατά τη διάρκεια των περίπου δυόμιση ωρών που συζήτησαν μαζί με τις απαραίτητες μεταφράσεις. 

Το "παγωμένο" κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες φάνηκε από τη χειραψία και τα διστακτικά πρώτα χαμόγελα στο επιβλητικό γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν. Από όσα ειπώθηκαν, αλλά και συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι φανερό πως οι δύο χώρες έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν με τον Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει την “μπάλα” στην Αθήνα για μια σειρά από ζητήματα. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σαφές πως σε ορισμένες περιπτώσεις ζητά ανταλλάγματα προκειμένου να προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης. 

Η ένταση στο Αιγαίο 

Πολλά φαίνεται να στηρίζει η ελληνική πλευρά στις επαφές που θα έχουν από εδώ και πέρα ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ. Οι δύο υπουργοί Άμυνας και πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα βρεθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 13-14 Φεβρουαρίου. Στις καλές τους σχέσεις φαίνεται να στηρίζει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας για τη γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο που θα “ξεκλειδώσει” μια σειρά από ζητήματα.  Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει μια αναδρομή των καλών σχέσεων που είχαν οικοδομηθεί τη διετία 2015 - 2016 για να καταλήξει στα  γεγονότα που μεσολάβησαν και στα περιστατικά που χώρισαν και πάλι τους δυο λαούς.

Με αυτό το σκεπτικό αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τα επικίνδυνα επεισόδια, το casus belli και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο κυριάρχησε στο τετ α τετ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι "δεν πρέπει να αποδεχθούμε το φαύλο κύκλο της έντασης ως κισμέτ και πρέπει να ακολουθήσουμε τους λαούς μας που έρχονται πιο κοντά”. 

Το “μάτι” στην Τουρκία έκλεισε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας τονίζοντας πως η Αθήνα είναι ανοιχτή υπό προϋποθέσεις σε διερευνητικές επαφές για τη διευθέτηση του ζητήματος μόλις αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και ευοδωθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.  

“Αγκάθι” οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Διπλωματικές πηγές σημείωναν, μετά το τέλος της συνάντησης, πως το θέμα των «8» δεν βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, και όταν κατά την πάγια τακτική του το έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας για τον σεβασμό των αποφάσεων της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης. 

Η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν για το συγκεκριμένο θέμα επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά και από το γεγονώς πως η δημοσιογράφος από την Τουρκία ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό επαναφέροντας τη συζήτηση γύρω από το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εισήγησή του ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως “θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει”.

Στην ίδια γραμμή που έχει χαράξει η Αθήνα από την πρώτη στιγμή επέλεξε να κινηθεί Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως “η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε”.

Κυπριακό - Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της ΕΕ.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν πως και ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό με όρους επανένωσης της νήσου και πως αυτό φάνηκε και στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας, όμως το θέμα της πολιτικής ισότητας. Οι επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα το επίπεδο των αξιωματούχων που θα διαβουλευτούν, θα αποτελέσουν τον οδηγό για την ατζέντα των συνομιλιών.

Όσον αφορά το προσφυγικό οι ίδιες πηγές, που έχουν γνώση των συζητήσεων που έγιναν, επεσήμαναν πως από την ελληνική πλευρά έγινε αναφορά συγκεκριμένων σημείων όπου υπάρχουν ζητήματα αυξημένων ροών και αφορούν τόσο στον Έβρο όσο και σε νησιά του Αιγαίου.

Το “παζάρι” του Ερντογάν

Το σημείο που προκάλεσε εντύπωση ήταν όταν ο “Σουλτάνος” επέλεξε να ζητήσει ανταλλάγματα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την επαναλειτουργία της, που ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το “παζάρι” ήταν σκληρό από τον Τούρκο πρόεδρο αφού επέλεξε να συνδέσει τη Σχολή με τις μουφτείες της Θράκης “ψαλιδίζοντας” τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς και του κ. Βαρθολομαίου. “Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων”, δήλωσε με νόημα ο κ. Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη αναφορά θυμίζει σε πολλά την τακτική που είχε ακολουθήσει η Τουρκία και με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που με την προφυλάκισή τους είχε επιχειρήσει να προειδοποιήσει και να αποκομίσει άλλα οφέλη.

Νέες συναντήσεις

Θετικό ήταν το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο είχε "παγώσει" από την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και από τα περιστατικά έντασης που είχαν λάβει χώρα στο Αιγαίο από τις αρχές του 2018. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να γίνουν διερευνητικές επαφές, προκειμένου να οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, όμως θεωρούν πως από το χθεσινό ραντεβού έγινε ένα σημαντικό βήμα.

Συναντήσεις το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό, αλλά και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών που δεν συζητούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ραντεβού θα κλείσει και ανάμεσα στον Δημήτρη Βίτσα και τον ομόλογό του υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου για το προσφυγικό.

Στο παλάτι χθες ο Στέργιος Πιτσιόρλας είχε συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας για όλα τα project που προωθούνται με έμφαση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, ώστε το πρώτο καράβι να πιάσει λιμάνι μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκαν επαφές των δύο υπουργείων Οικονομίας για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, αλλά και για επενδύσεις με την παράλληλη διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ. Για τον turkish stream έμφαση δόθηκε στη συνεργασία της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και κατ’ επέκταση της Ρωσίας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: