1.6.18

Τα δύσκολα μόλις ξεκίνησαν...

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά τις δραματικές εξελίξεις και την καθαίρεση του Μαριάνο Ραχόι και της κυβέρνησής του. Για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών όμως τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, καθώς...
αφενός πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες δύο ημέρες και αφετέρου πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες στην ετερόκλητη συμμαχία που μόλις δημιουργήθηκε.

Ο αποπεμφθείς Μαριάνο Ραχόι πρέπει να εγκαταλείψει το γραφείο του μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να έχει σχηματίσει μέχρι τότε κυβέρνηση.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει πώς ο Πέδρο Σάντσεθ θα κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα τόσα διαφορετικά κόμματα που συνασπίστηκαν πίσω από την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι. Το Podemos άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση, όμως αρκετά κόμματα διατυπώνουν ενστάσεις για τον προϋπολογισμό τη στιγμή που ο νέος πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμα Ραχόι. Φυσικά στο επίκεντρο παραμένει το θέμα της Καταλονίας όπου και εκεί ο Σάντσεθ θα πρέπει να βρει άμεσα λύσεις.

Πόσο σοσιαλιστές θα είμαστε;
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος γνωρίζει ότι μέσω της πρωθυπουργίας μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική του PSOE, να σταματήσει την δημοσκοπική άνοδο των Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα και να παρουσιαστεί στις επόμενες εκλογές ως ένας άξιος υποψήφιος ηγέτης. Για τον λόγο αυτό ο 46χρονος πολιτικός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια «σοσιαλιστική κυβέρνηση, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγγυάται τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα και θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ».

Αυτό, βέβαια, δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς ήδη ακούγονται φωνές πως θα πρέπει να επιστρέψει στις υποσχέσεις του να εγγυηθεί τη σωστή λειτουργία του κράτους πρόνοιας, τη μισθολογική ισότητα των δύο φύλων, την δημόσια υγεία και την επιστροφή των παροχών υγείας στους Ισπανούς που τη στερήθηκαν από το 2012 και μετά.

Ο «μαγικός» αριθμός 156
Στο στρατόπεδο των Podemos επικρατεί μεν ικανοποίηση για το γεγονός ότι «Ο Μαριάνο Ραχόι πέρασε στην αντιπολίτευση, εκεί όπου θα έπρεπε να είναι», όμως υπάρχει και σκεπτικισμός για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα υπό τον Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κάλεσε τον σοσιαλιστή ηγέτη να μην σχηματίσει κυβέρνηση που θα αποτελείται μόνο από μέλη του PSOE δηλώνοντας εμμέσως διαθεσιμότητα να συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήματα.

«Ελπίζω να καταλαβαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κυβερνήσει με 84 βουλευτές και ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή, δυνατή κυβέρνηση που θα παρέχει εγγυήσεις στην ΕΕ και θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κυβερνητική πλειοψηφία τουλάχιστον 156 βουλευτών».

Ο αριθμός αυτός που αναφέρει ο ηγέτης του Podemos μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς προϋποθέτει συνεργασία των Σοσιαλιστών (84 βουλευτές), Podemos (67 βουλευτές) και Compromis (4 βουλευτές).

Το πάρτι μόλις ξεκινάει...
Η καριέρα, πάντως, του Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργού ξεκίνησε με πέντε βέτο από τους νέους «συμμάχους» του για θέματα προϋπολογισμού.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ήδη την ειρωνική αντίδραση της απερχόμενης προέδρου της Βουλής Σοράγια Σάενθ Σανταμαρία η οποία σχολίασε «Το πάρτι μόλις αρχίζει».

Podemos, Comprimis (Το αριστερό κόμμα της Βαλένθια), PdeCAT (Καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα), ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) και EH Bildu (βάσκικο αυτονομιστικό κόμμα) έχουν διατυπώσει σαφείς αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό, όταν αυτός συζητήθηκε στη Σύγκλητο, καθώς θεωρούν ότι δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες, αντιθέτως τις διαιωνίζει. Τον ίδιο προϋπολογισμό που δεσμεύθηκε τώρα να εφαρμόσει ο Σάντσεθ.

Το Podemos είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του, όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε χθες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είχε αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί τον προϋπολογισμό εφόσον δεν υπάρχει διαφθορά στην κυβέρνηση.

Το PdeCAT διαφωνεί γιατί εκτιμά ότι δεν υπάρχει νέο μοντέλο για τοπική χρηματοδότηση ούτε ανταποκρίνεται στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις της επαρχίας της Καταλονίας.

Αντίστοιχα είναι και τα επιχειρήματα από την πλευρά της ERC (το κόμμα του Οριόλ Ζουνκέρας) η οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις για επενδύσεις στην Καταλονία και αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Από την πλευρά του Compromis σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει σχεδιαστεί με «όραμα την αναδιανομή του πλούτου», αλλά για να πληρώνονται οι τράπεζες, να χρηματοδοτούνται εταιρείες όπλων, να κατασκευάζονται αυτοκινητόδρομοι.

Τέλος το βασκικό EH Bildu επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός διαιωνίζει τις ανισότητες.

Και το Καταλανικό πάντα στο επίκεντρο
Ο Πέδρο Σάντσεθ, πάντως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το καταλανικό ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να αιωρείται πάνω από την ισπανική πολιτική σκηνή.

Τα καταλανικά κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και το Podemos θα πιέσουν για επίλυση του ζητήματα με την «καυτή πατάτα» να είναι τώρα στα χέρια του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού.

Το πρώτο βήμα θα είναι η αναστολή του άρθρου 155 για να επιστρέψει η σχετική αυτονομία στην επαρχία και στη συνέχεια θα πρέπει να δοθούν λύσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για το νέο υπουργικό συμβούλιο και θεωρείται σίγουρο ότι η Καταλονία θα έχει σημαντική εκπροσώπηση. Ήδη ακούγεται το όνομα του Μικέλ Ιθέτα, γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: