1.6.18

Blame game...

Έντονο είναι το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών που οδήγησε τελικά στον Ζόραν Ζάεφ να μην...
σηκώσει το τηλέφωνο να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να κλειστεί το «ραντεβού συμφωνίας» των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γειτονική χώρα ζήτησε να ξεκινήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, αλλά και των τεχνικών κλιμακίων. Μάλιστα το αίτημα φέρεται να μπήκε αμέσως μετά το τελευταίο ραντεβού Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες. Οι πιέσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν ακόμα πιο έντονες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε δεκτή αυτή η πρόταση θεωρώντας ότι ουσιαστικά σημαίνει «ακύρωση» των συμφωνηθέντων.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές, τόνιζαν στο newpost.gr πως ο Ζόραν Ζάεφ «δίσταζε στο να δώσει το erga omnes» πιεζόμενος πολύ από το εσωτερικό του. Μάλιστα έφεραν ως παράδειγμα το γεγονός ότι χθες στη Βουλή, απέναντι στην πίεση του VMRO, δεν υπερασπίστηκε την επιλογή του να προχωρήσει στην αλλαγή του ονόματος της Σκοπιανής εκκλησίας και να απαλειφθεί ο όρος «Μακεδονία».

Τρίτο σημείο στο οποίο πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος τις επόμενες ημέρες είναι τα κείμενα στα οποία έχουν καταλήξει τα τεχνικά κλιμάκια και υπάρχουν ακόμα 3-4 ανοικτά ζητήματα. Είναι προφανές πως και εκεί οι Σκοπιανή πλευρά προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το τηλεφωνικό ραντεβού των δύο πρωθυπουργών φαίνεται να «θολώνει» για τις επόμενες ημέρες, με τα διπλωματικά γραφεία τους, όμως να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: