2.3.18

Για την εξωτερική πολιτική...

Νίκος Κοτζιάς - Ντόρα ΜπακογιάννηΗ γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι κομβική για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της...
Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η ισχυρότερη χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου, βρίσκεται κοντά στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό και οι τύχες του λαού της έχουν ιστορικά καθοριστεί και από την επίδραση και τους σχεδιασμούς ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

Θα περίμενε κανείς η ελληνική διπλωματία να έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια επιτυχίες σε μια σειρά ανοιχτά ζητήματα. Ως ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, θα μπορούσε να έχει δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, ισχυροποιώντας τη θέση της απέναντι στις χώρες με τις οποίες συνορεύει, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τους συσχετισμούς ισχύος των μεγάλων και των περιφερειακών δυνάμεων.

Βρισκόμαστε όμως στο 2018 και μια σειρά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά: το περιβόητο «ονοματολογικό» ταλαιπωρεί ακόμα τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ και έχει αποτέλεσμα η χώρα μας να αντιμετωπίζεται περίπου ως γραφική από δεκάδες χώρες. Την ίδια ώρα, βρίσκεται τυπικά ακόμα σε ισχύ το «εμπόλεμο» με την Αλβανία, ενώ δεν έχουν καθοριστεί οι θαλάσσιες ζώνες δύο χωρών που συνορεύουν και οι λαοί τους συμβιώνουν επί χρόνια αρμονικά.

Οσα ειπώθηκαν χθες στη Βουλή από τον Νίκο Κοτζιά ως απάντηση στις κατηγορίες της Ντόρας Μπακογιάννη για «μυστική διπλωματία» φωτίζουν μια σημαντική πτυχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι προκάτοχοί του πραγματοποιούσαν σοβαρότατες διαπραγματεύσεις με γειτονικές χώρες, στέλνοντας ως αντιπροσώπους πρόσωπα που αποδεδειγμένα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, αναρμόδια να συζητήσουν ζωτικής σημασίας θέματα.

Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ελληνική διπλωματία δεν ασκήθηκε κυρίως από τους εξαιρετικά καταρτισμένους διπλωμάτες, αλλά κυρίως από «μυστικοσυμβούλους». Σήμερα η Ελλάδα φαίνεται να κάνει σοβαρά βήματα για να λύσει χρόνια προβλήματα.

Ακόμα και αν -λόγω άλλων εξωγενών παραγόντων- δεν ευοδωθούν άμεσα οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το βέβαιο είναι πως οι συζητήσεις θα έχουν γίνει με άξονα τη διαφάνεια. Πρόκειται για μια σημαντική παρακαταθήκη, καθώς η κανονική διπλωματία αποτελεί την εγγύηση πως η χώρα μας μπορεί να ξεχωρίσει και να εξασφαλίσει ηγετική θέση στην κρίσιμη γειτονιά της...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: