1.3.18

Είναι συμπαράσταση;...

Την ώρα που για πρώτη φορά μια απεργία πείνας κρατουμένου πραγματοποιείται εν μέσω τόσο πολλών βίαιων και ακραίων ενεργειών, που...
αυτονόητα δημιουργούν δυσμενή κοινωνικά αντανακλαστικά σε μια δίκαιη αντιμετώπιση ενός εύλογου αιτήματος, οι φωνές για «ειδική» μεταχείριση ειδικών κρατουμένων δυνάμωσαν στα ΜΜΕ.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί υπόδικοι βρίσκονται σε απομακρυσμένες φυλακές χωρίς τη δυνατότητα να έχουν επισκεπτήρια και επαφή με συνήγορο.

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι όταν σε κάποιον φορτώνεται ολόκληρος ο ποινικός κώδικας με αγνώστου περιεχομένου δικογραφίες χιλιάδων σελίδων, είναι αναγκαίο να βρίσκεται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού ώστε να είναι σε θέση τουλάχιστον να έχει γνώση τού τι τον περιμένει.

Απεργίες πείνας πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν για θέματα που παραβίαζαν στοιχειώδη δικαιώματα κρατουμένων και για τον λόγο αυτό συνήθως ακόμα και πολύ συντηρητικοί άνθρωποι έδιναν σημασία στην ακραία αυτή απόφαση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου που το επιλέγει.

Με τον ίδιο τρόπο οι πορείες και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης είχαν τις περισσότερες φορές ειρηνική μορφή, κυρίως για να μη θέσουν σε κίνδυνο την αποδοχή του δίκαιου αιτήματος κάθε απεργού.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη απεργία πείνας και δίψας και το αίτημα του Κ. Γιαγτζόγλου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, ακόμα κι αν οι ακατανόητες ακρότητες οδηγούν πολλούς σε συμπεράσματα περί ανάγκης βίαιων αστυνομικών μέτρων, κατάργησης του ασύλου ή, ακόμα χειρότερα, για την επαναφορά καθεστώτος ειδικής κράτησης.

Σημειωτέον ότι όσοι τα λένε αυτά είναι οι ίδιοι που δεν βρήκαν ούτε δύο λέξεις να πουν για τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στη «Φαβέλα».
Για τι άδειες στις φυλακές Λάρισας

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα Κρατουμένων μεταφέρει ένα απεγνωσμένο μήνυμα των κρατουμένων της φυλακής Λάρισας, που φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ότι ισχύει ο νόμος για τις ολιγοήμερες άδειες κρατουμένων και δεν τον εφαρμόζει.

Οι κρατούμενοι ζητούν λύση αναφέροντας: «Ζητάμε από έναν αρμόδιο να ελέγξει αυτό το συμβούλιο γιατί σίγουρα κάτι φταίει.​ Για να πάρει άδεια ένας κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας και ειδικά στην πτέρυγα Γ' έχει γίνει πλέον ανέκδοτο. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία να στην απορρίψουν, που είναι ως συνήθως απέλαση, μεγάλο υπόλοιπο, μικρό υπόλοιπο, αδίκημα σε χρόνο δοκιμασίας κ.τ.λ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί στις άλλες φυλακές δίνουν άδειες και εδώ δεν δίνουν; Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι κρατούμενοι κάνουν αίτηση μεταγωγής για άλλες φυλακές, η οποία ούτε αυτή δεν γίνεται δεκτή. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη φυλακή αλλά τα αφήσαμε στην άκρη γιατί οι άδειες είναι το κυριότερο θέμα για όλους εμάς εδώ στις φυλακές της Λάρισας.Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και ευχόμαστε να βρεθεί το συντομότερο μια λύση»...


A.Ψ., efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: