1.3.18

Το μήνυμα του ανασχηματισμού...

Από τον περιορισμένο ανασχηματισμό που έγινε χθες δεν μπορεί κανείς να διαβάσει πολλά μηνύματα, παρά μόνο ότι...
η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει καθυστερήσεις και αλλαγές στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα Μνημόνια. Άλλωστε, προφανώς ο πρωθυπουργός δεν είχε προγραμματίσει να τον κάνει τώρα, αλλά χρειάστηκε να αντικαταστήσει τους δύο υπουργούς που παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας, καθώς και τον Γιάννη Μουζάλα που είναι από καιρό φευγάτος για λόγους υγείας.

Κι αν εξαιρέσει κανείς την έκπληξη της τοποθέτησης του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας, ως αναπληρωτή, ο οποίος αφενός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον Πάνο Καμμένο, αφετέρου αποτελεί ένα είδος διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά με τις πολλές και αντιφατικές εκφάνσεις της, οι υπόλοιπες επιλογές του Αλ. Τσίπρα ήταν περίπου... αυτονόητες.

Το κρίσιμο υπουργείο, αυτό της Οικονομίας, το ανέλαβε ο άνθρωπος που από την αρχή το είχε τρόπον τινά υπό την ευθύνη του, ασκώντας την υψηλή εποπτεία, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και έχει καταρτίσει όλα τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσον αφορά την οικονομική πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Δραγασάκης δεν θα χρειαστεί χρόνο για να μάθει το αντικείμενο του υπουργείου του, το οποίο -θα πρέπει να- είναι η αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής τώρα που τελειώνουν τα Μνημόνια και η χώρα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς δανεικά - και χωρίς στενή επιτήρηση.

Το επίσης κρίσιμο υπουργείο της Μεταναστευτικής Πολιτικής το αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος και με τη μέχρι πρότινος ιδιότητά του έχει ασχοληθεί πολύ με τα «πρακτικά» του προσφυγικού στα νησιά και την ενδοχώρα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι και τα πιο σημαντικά, τουλάχιστον όσο παραμένουν περιορισμένες οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Συνεπώς στα δύο μείζονα θέματα, την οικονομία και το προσφυγικό, δεν πρόκειται να υπάρξουν καθυστερήσεις, αντιθέτως οι γνώστες που αναλαμβάνουν μπορούν να δώσουν νέα ορμή. Και ο πρωθυπουργός έχει όλη την άνεση να αποφασίσει εάν και πότε θέλει να κάνει έναν ευρύ ανασχηματισμό, ανακατεύοντας στ' αλήθεια την τράπουλα...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: