2.3.18

Ο παραλογισμός της Ν.Δ. για τη φαρμακευτική κάνναβη...

Μήπως καλύτερα να ποινικοποίησουμε και τη μορφίνη;...

Πριν από μερικές ώρες ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο η αποποινικοποίηση της καλλιέργειας της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς με ευρύτατη πλειοψηφία. Φυσικά σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη η...
καταψήφιση από ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, αυτό που όμως εντυπωσίασε κάθε "ελαφρώς ενημερωμένο" παρατηρητή της συζήτησης στην ολομέλεια, ήταν η ρητορική της ΝΔ.

Θέλοντας να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική σε κανένα σημείο (ούτε καν στα πιο αυτονόητα ζητήματα) προσπάθησε για άλλη μία φορά να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, ουσιαστικά απαρνούμενη να επιχειρηματολογήσει πάνω στην ουσία του νομοσχεδίου. Έτσι, μέσω του εισηγητή της επιχείρησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κάνναβη είναι ένα ακόμη ναρκωτικό όπως όλα τα άλλα και η ενδεχόμενη χρήση της για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι απλά ένα πρόσχημα για να γίνει η χώρα "ένας απέραντος μπάφος" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κύριος Βλάσης.

Για την αυτοαποκαλούμενη "φιλέλευθερη παράταξη" μάλλον δεν υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που χρησιμοποιούν την κάνναβη και τα παράγωγά της ως μέσο -όχι θεραπείας- αλλά χαλάρωσης από σοβαρά προβλήματα όπως χρόνιους πόνους, σπασμούς στους μύες, παρενέργειες χημειοθεραπείας και πολλά ακόμα. Για την αυτοαποκαλούμενη "φιλέλευθερη παράταξη" δεν υπάρχουν ασθενείς με σοβαρότατες ανίατες παθήσεις που ρισκάρουν την ελευθερία τους - κινούμενοι στην παρανομία - για να απαλύνουν στην κυριολεξία τον πόνο τους και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με πολυετή φυλάκιση αφού ο νόμος πιθανόν να τους αντιμετωπίσει ως εμπόρους. 

Και κάπως έτσι προκύπτει το ερώτημα. Είναι όντως τόσο ανενημέρωτοι που νομίζουν πως μία (οποιαδήποτε) κυβέρνηση περνά νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη όχι για τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη, αλλά για να ανοίξει το δρόμο στους ναρκέμπορους που σύμφωνα με το σκεπτικό τους θα ωφεληθούν σε περίπτωση πλήρους αποποινικοποίηση της κάνναβης; Μάλλον το αντίθετο ισχύει πάντως. Οι ναρκέμποροι θα έβγαιναν σημαντικά ζημιωμένοι σε ενδεχόμενη αποποινικοποίηση και της λεγόμενης "ευφορικής" κάνναβης, καθώς είναι δεδομένο ότι ένα νομικό πλαίσιο γύρω από την συγκεκριμένη αγορά θα τους έκανε τη ζωή πολύ πολύ δυσκολότερη.

Όχι, δεν είναι ανενημέρωτοι. Απλώς παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη νοσούντων ανθρώπων. Παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από το να παίρνουν ΝΟΜΙΜΑ όχι το "φάρμακο" αλλά το "παυσίπονο" τους. 

Άραγε γιατί δεν επικαλέστηκαν και τη μορφίνη στη σπουδαία μάχη τους εναντίον των ναρκωτικών; Η μορφίνη είναι ένα σκληρό ναρκωτικό (σε αντίθεση με την κάνναβη) που χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και αρκετά χρόνια. Μήπως γίναμε όλοι τοξικοεξαρτημένοι και δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα; Μήπως καλύτερα να ποινικοποίησουμε τη μορφίνη και να μη χρησιμοποιείται πουθενά; Που αν το καλοσκεφτούμε, αυτό είναι το ίδιο λογικό με το να παραμένει παράνομη η κάνναβη.

Δηλαδή παράλογο.

Νίκος Μπόβολος

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: